Γαλάζια ανάπτυξη στη νησιωτική Ελλάδα με έμφαση στο Αιγαίο και την Χίο - Καλογεροπούλου, Γεωργία (2019)
Στην παρούσα εργασία αναλύεται διεξοδικά ο τομέας της Γαλάζιας Ανάπτυξης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης των νησιών της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στη νησιωτικότητα του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα της Χίου. Η ελληνική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό «εξαρτημένη» από τη θάλασσα. Το 19% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείται στον τουριστικό τομέα. Ειδικότερα, η ελληνική ναυτιλία, αντιστοιχεί, στο 15,94% της παγκόσμιας ναυτιλιακής δραστηριότητας. Γίνεται κατανοητό ότι κύριος στόχος της πολιτικής της Γαλάζιας Ανάπτυξης είναι να προωθηθούν τα ελληνικά νησιά καθώς επίσης και να ενισχυθεί η ελκυστικότητά τους μειώνοντας έτσι το βαθμό απομόνωσής τους.