Εργαλεία διοικητικής λογιστικής και κοστολόγησης σε μια επιχείρηση κατασκευής μηχανημάτων συσκευασίας. - Ευθυμίου, Αλεξάνδρα (2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, με θέμα «Εργαλεία Διοικητικής Λογιστικής και Κοστολόγησης σε μια επιχείρηση Κατασκευής Μηχανημάτων Συσκευασίας», πραγματοποιήθηκε για την απόκτηση του πτυχίου μου στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει σαν αντικείμενο μελέτης της την κοστολογική ανάλυση ενός έτους με τη χρήση των εργαλείων της διοικητικής λογιστικής της προαναφερθείσας εταιρείας. Στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ανήκουμε, αποτελεί ανάγκη των επιχειρήσεων η «επιβίωση» η οποία επιτάσσει την βελτίωση της αποδοτικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας μέσω του κόστους αλλά και την παράλληλη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναπόφευκτη η χρήση κοστολόγησης και εργαλείων διοικητικής λογιστικής σε μια εταιρείας με σκοπό να διερευνηθούν τα κόστη και τα έσοδά της, καθώς και τρόποι βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της, με λιγότερα κόστη και περισσότερα κέρδη. Όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης η κοστολόγηση έχει κυρίαρχο ρόλο και η επιλογή της διαδικασίας κοστολόγησης διαμορφώνει την αξία του τελικού προϊόντος. Ο σχεδιασμός και ο έλεγχος μιας επιχείρησης έχει ανάγκη να υποστηριχθεί από ένα κοστολογικό σύστημα που να της δίνει την δυνατότητα να αξιολογεί όχι μόνο την κερδοφορία των προϊόντων και των υπηρεσιών της αλλά και των πελατών της. Σήμερα οι πελάτες έχουν δυνατότητα επιλογής από ένα μεγάλο αριθμό παρόμοιων αγαθών και υπηρεσιών. Συνεπώς η αυξανόμενη προσοχή στην εισαγωγή νέων προϊόντων, η ποιότητα των προϊόντων, το επίπεδο των αποθεμάτων και η βελτίωση στο εργατικό δυναμικό βοήθησε τις επιχειρήσεις να εδραιωθούν σημαντικά. Επομένως, η κοστολογική ανάλυση επιτρέπει την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης που αφορά τα κόστη και τα έσοδά της. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να διαμορφώσει ένα απλό σύστημα κοστολόγησης για την επιχείρηση που έχει αναλάβει, καθώς η «ΧΧΧ» είναι Β΄ κατηγορίας και δεν πραγματοποιείται κοστολόγηση από το οικονομικό της τμήμα.