Διαχείριση πόρων γέφυρας - Ξυλάς, Δημήτριος Ισίδωρος (2019)
Ως πρώτο μέρος θα δούμε το τι είναι πλοίο καθώς και τον σκοπό ύπαρξής του. Μας δίνεται η ευκαιρία με τον τρόπο αυτό να μελετήσουμε αρχικά το πλοίο πιο σφαιρικά πριν εστιάσουμε στην γέφυρα και το πλήρωμα που την στελεχώνει. Μια μικρή ιστορική αναδρομή θα μας οδηγήσει στην τεχνολογία και στα πληρώματα που χρησιμοποιούνται σήμερα . Στο επόμενο κομμάτι και αφού έχουμε γνωρίσει γενικά το πλοίο ξεκινάμε να εστιάζουμε στην γέφυρα αυτού. Εκεί συναντάμε τα όργανα πλοήγησης και επικοινωνίας και ορίζουμε το καθένα ξεχωριστά μαθαίνοντας την λειτουργία και το που χρησιμοποιείται. Αναλύουμε τον άνθρωπο κλειδί, υπεύθυνος για ότι συμβαίνει πάνω στο πλοίο. Βασικό μας μέλημα είναι να δούμε τον ρόλο του καπετάνιου ,τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του πάνω στο πλοίο, το πώς παίρνει αποφάσεις και τα αποτελέσματα αυτών. Όλα αυτά με την βοήθεια του ΚΙΝΔ, ΚΔΝΔ αλλά και από μελέτες περίπτωσης. Στην συνέχεια ορίζουμε την ιεραρχία στην γέφυρα. Με αυτόν τον γνώμονα παράλληλα και με την σύμβαση εξετάζουμε τα καθήκοντά του πληρώματος. Σαφώς δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πλήρωμα, τους ανθρώπους εκείνους που χειρίζονται το πλοίο. Όσο αναφορά το ανθρώπινο δυναμικό θα μελετήσουμε αρχικά τα πρότυπα διαχείρισης, τρόπους εξομάλυνσης διαφορών και συγκρούσεων καθώς και το πώς υπάρχει η σωστή συνεργασία.