Συσχέτιση της κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων με ανθρωπομετρικούς δείκτες σε άτομα ηλικίας 45-65 ετών από την περιοχή της Αττικής - Ντρίγιος, Ιωάννης; Ντρίγιου, Βάια (2019)
Ορισμένα λειτουργικά τρόφιμα έχουν μελετηθεί ως πιθανοί παράγοντες συμβολής στον έλεγχο του βάρους μέσω ενδεχόμενης επίδρασης των βιοδραστικών συστατικών τους στους μηχανισμούς θερμογένεσης, λιπόλυσης και κορεσμού. Σκοπός: Η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης συγκεκριμένων λειτουργικών τροφίμων με ανθρωπομετρικές δείκτες και με τη σύσταση σώματος. Υλικά και Μέθοδοι: 301 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών, 181 γυναίκες και 120 άνδρες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων (FFQ) και ακολούθησαν ανθρωπομετρήσεις (ΔΜΣ, περιφέρεια μέσης, λίπος και νερό σώματος, άλιπη και οστική μάζα). Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το SPSSS-21.0, μέσω ανάλυσης ANOVA και δοκιμής Bonferoni. Αποτελέσματα: Η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε φυτικές ίνες συσχετίστηκε με μειωμένο ΔΜΣ, λίπος σώματος και λόγο περιφέρειας μέσης/ισχύων, σε σχέση την καθόλου κατανάλωση (p= 0,01, 0,018, 0,013). Τα τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά εμφάνισαν αρνητική συσχέτιση με το λίπος σώματος (p=0,006) και το νερό σώματος (p= 0,008). Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά gojiberry, cranberry, ρόδι και αβοκάντο είχαν μειωμένο ΔΜΣ, σε αντίθεση με όσους που τα κατανάλωναν σπάνια (p<0,05). Η καθημερινή κατανάλωση βρώμης συσχετίστηκε με μειωμένο λίπος σώματος (p= 0,005), ενώ η κατανάλωση κακάο εμφάνισε αρνητική συσχέτιση με το ΔΜΣ (p= 0,013) και θετική με το νερό σώματος (p= 0,012). Συμπεράσματα: Ορισμένα τρόφιμα, όπως η βρώμη και τα μούρα, συσχετίστηκαν με συγκεκριμένους ανθρωπομετρικούς δείκτες, οι οποίοι σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να διερευνηθούν με σαφήνεια οι πιθανοί μηχανισμοί δράσης διαφόρων τροφίμων στην σύνθεση του σώματος.