Ανάπτυξη χρηστικού εργαλείου πειραματικής αποτίμησης επίδοσης αλγορίθμων δρομολόγησης - Σιαφάκας, Γεράσιμος (2019)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη αλγορίθμων δρομολόγησης σε περιβάλλον Matlab, καθώς και η οπτικοποίησή τους μέσω γράφων. Οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι δημιουργήθηκαν με σκοπό την μελέτη και την σύγκριση τους για την πιο αποτελεσματική δρομολόγηση σε κάθε διαφορετικό σενάριο το οποίο μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό τον σκοπό επελέγησαν τέσσερις από τους πιο διαδεδομένους αλγορίθμους, δηλαδή ο αλγόριθμος Dijkstra, ο αλγόριθμος Bellman-Ford, ο αλγόριθμος BFS (Breadth First Search) και τέλος ο αλγόριθμος DFS (Depth First Search). Συγκεκριμένα, έγινε μελέτη και συγγραφή του κώδικα των αλγορίθμων με συνεχείς ελέγχους και παραδείγματα τα οποία συγκρίνονταν. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα redline με τον χρήστη ακολουθώντας τα βήματα να μπορεί να εκτελεί και ακόμη να παράγει τον δικό του κώδικα μέσω του περιβάλλοντος της Matlab. Δόθηκε ακόμη ένα guide για τους αρχάριους σε αυτό το περιβάλλον προγραμματισμού, έτσι ώστε να το εγκαταστήσουν δωρεάν και να πειραματι- στούν μέσω προσομοιώσεων και κώδικα. Η παρούσα εργασία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε φοιτητές ή και καθηγητές για μια διαφορετική προσέγγιση στο κομμάτι του προγραμματισμού Matlab, αλλά και στο να απλουστεύσει τα βήματα δημιουργίας ή και εκτέλεσης κώδικα και προσομοίωσης στο παρών περιβάλλον προγραμματισμού. Έχουν καταγραφεί όλα τα βήματα, από την εγκατάσταση του προγράμματος, έως και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων των γράφων.