Ανάλυση των λιμένων: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ρότερνταμ, Αμβέρσα - Παπαϊωάννου, Βασίλειος (2019)
Το αντικείμενο της εργασίας είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση και σύγκριση των χρηματοοικονομικών στοιχείων τεσσάρων ευρωπαϊκών λιμένων.Οι εξεταζόμενοι λιμένες είναι οι : •Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ) •Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΟΛΘ) •Port of Antwerp – Οργανισμός Λιμένα Αμβέρσας (POA) •Port of Rotterdam –Οργανισμός Λιμένα Ρότερντάμ (ROT). Η επιλογή των συγκεκριμένων λιμένων, έγινε με στόχο να συγκριθούν τα δύο μεγαλύτερα Ελληνικά Λιμάνια, με τα αντίστοιχα δύο μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά ώστε, παρά την γεωγραφική διαφοροποίηση τους και το διαφορετικό μέγεθος τους, να εξετάσουμε την χρηματοοικονομική διάρθρωση τους και τον βαθμό της σχετικής αποδοτικότητας τους, στον ενιαίο χώρο ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η μελέτη χωρίζεται σε τρία μέρη, Την σύντομη περιγραφή των λιμένων με παρουσίαση γενικού Ιστορικού τους, την Παρουσίαση των Παρεχόμενων υπηρεσιών και των σημερινών δυνατοτήτων των λιμένων αλλά και την ανάλυση των μεταφορικών δυνατοτήτων τους και εργασιών τους.Τέλος με την χρηματοοικονομική Ανάλυση των Λιμένων και με την αναλυτική παρουσίαση και διαχρονική Σύγκριση σε βάθος επταετίας.