Κοστολόγηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων - Αγγέλη, Όλγα (2019)
Η διαδικασία της κοστολόγησης είναι μια διαδικασία υψίστης σημασίας στο κόσμο των επιχειρήσεων και αποτελεί θέμα συζήτησης της διεθνούς βιβλιογραφίας. Στην παρούσα εργασία θεμελιώνεται το υπόβαθρο του ξενοδοχειακού κλάδου και οι παράγοντες που τον επηρεάζουν. Στη συνέχεια αξιολογείται με την διαδικασία της βιβλιογραφικής έρευνας, μέσω μελετών περιπτώσεων, η καταλληλότητα της μεθοδολογίας Activity Based Costing για να διαπιστωθεί εάν είναι η πλέον αποτελεσματική για τη σωστή κατανομή του κόστους στις ξενοδοχειακές μονάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χώρες, ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες, οι οποίες δεν έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε άλλες βιομηχανίες, στηρίζονται στη δυναμική βιομηχανία του τουρισμού ως την κύρια πηγή δημιουργίας εσόδων, απασχόλησης, ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και της υποδομής. Το ABC καλύπτει κενά των παραδοσιακών συστημάτων. Δίνει απαντήσεις στο τι δημιουργεί το κόστος και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα. Επίσης προσδιορίζει με ακρίβεια τις πηγές που δημιουργούν κόστος για κάθε λειτουργία και δράση της επιχείρησης και κατά επέκταση η καλύτερη διαχείριση του ξενοδοχείου συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση που τη χρησιμοποιεί.