Η αποτύπωση της βίας κατά των γυναικών στον τουρκικό τύπο - Albayrak-Vermpis, Zeynep (2019)
Η παρούσα εργασία εξετάζει το λόγο που χρησιμοποιείται από τον τουρκικό Τύπο στα ειδησεογραφικά κείμενα σχετικά με περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διαπιστώσει κατά πόσο η εν λόγω δημοσιογραφική γλώσσα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος ή, απεναντίας, γίνεται όχημα για τη διαιώνισή του. Η ανάλυση προσανατολίζεται στη σχέση λόγου-εξουσίας, εστιάζοντας στα ζητήματα του κοινωνικού φύλου, των φυλετικών διακρίσεων και του έμφυλου λόγου. Στο πλαίσιο των παραπάνω ζητημάτων, διερευνάται ο ρόλος που διαδραματίζει ο λόγος που χρησιμοποιείται από τον τουρκικό Τύπο κατά την παρουσίαση αυτού του είδους των ειδησεογραφικών κειμένων, στις διαδικασίες κατασκευής και αναπαραγωγής της κυρίαρχης στην Τουρκία πατριαρχικής ιδεολογίας και των στερεοτύπων για τα κοινωνικά φύλα και τις έμφυλες ταυτότητες. Για τον σκοπό αυτό αναλύονται 9 ειδησεογραφικά κείμενα από τρεις ευρείας κυκλοφορίας τουρκικές εφημερίδες, διαφορετικής ιδεολογικής τοποθέτησης (Hürriyet, Cumhuriyet, Yeni Akit), τα οποία περιγράφουν περιστατικά βίας κατά των γυναικών, με τις γυναίκες να έχουν το ρόλο του θύματος ή του θύτη. Η ανάλυση των άρθρων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου (ΚΑΛ).