Αξιολόγηση αντιοξειδωτικής δράσης σε γίγαρτα ποικιλιών σταφυλιού - Καραμανάβη, Δάφνη; Σαβρακίδου, Κωνσταντίνα (2019)
Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού, ή όπως ονομάζεται και αλλιώς, κλήμα (Vitis Vinifera). Είναι ένας από τους αρχαιότερους καρπούς και ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της παραγωγής οίνων. Το σταφύλι αποτελείται από τους βόστρυχους και τις ράγες, και μέρη της ράγας είναι η σάρκα, ο φλοιός και τα γίγαρτα. Τα γίγαρτα είναι τα όργανα αναπαραγωγής της αμπέλου. Περιέχουν νερό, πολυσακχαρίτες, ελαιώδεις ουσίες, τανίνες, αζωτούχες ενώσεις, ανόργανες ουσίες, λιπαρά οξέα. Αποτελούν μια φθηνή πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων λόγω της ατελούς εκχύλισης τους κατά την παραγωγή οίνου, παρέχοντας σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα, γεγονός που τα καθιστά δημοφιλές αντικείμενο μελέτης τα τελευταία χρόνια Η παρούσα πτυχιακή μελέτη αποσκοπεί στον ποσοτικό προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής ικανότητας των γιγάρτων τριών ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Λήμνο: το Καλαμπάκι (Λημνιό), το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και τη Φράουλα με κύριο στόχο την ανάδειξη της ευεργετικής επίδρασης που δύναται να ασκήσουν στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, οι αναλύσεις που έλαβαν χώρα ήταν ο προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας όλων των δειγμάτων μέσω των δοκιμασιών ABTS και CUPRAC και η εκτίμηση της in vitro αντιαθηρογόνου δράσης μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος από αίμα ανθρώπου, προκαλούμενη από ιόντα Cu2+ σε εκχύλισμα φαινολικών ουσιών και σε εκχύλισμα πολικών λιποειδών των γιγάρτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλα τα δείγματα επέδειξαν αντιοξειδωτική δράση. Το εκχύλισμα των φαινολικών παρουσίασε ισχυρότερη δράση συγκριτικά με το εκχύλισμα των πολικών λιποειδών. Επιπλέον τα εκχυλίσματα από τα γίγαρτα της ποικιλίας Καλαμπάκι (Λημνιό) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ικανότητα δέσμευσης της ελεύθερης ρίζας ABTS, ενώ εμφάνισαν και την υψηλότερη αντιαθηρογόνο δράση στο εχύλισμα των φαινολικών.