Μελέτη της οργάνωσης του προγράμματος "Ανάπτυξη υποστηρικτικών δομών για την ένταξη και συμπερίληψη στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες": οι απόψεις και αντιλήψεις των κοινωνικών λειτουργών για την σχολική κοινωνική εργασία - Παπαχριστοδούλου, Ευανθία (2019)
Η κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση είναι ένα πεδίο παρέμβασης των κοινωνικών λειτουργών ιδιαίτερα ξεκάθαρο και πολυσχιδές, με εφαρμογή και στις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η επίτευξη των στόχων της κοινωνικής εργασίας στην εκπαίδευση αποδεικνύεται συχνά δύσκολο εγχείρημα και απαιτητικό, καθώς οι εκπαιδευτικές κοινότητες, αντανακλώντας τις κοινωνικές αντιθέσεις και εντάσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος, αποτελούν ιδιαίτερα δυναμικά και εξελισσόμενα πεδία παρέμβασης. Οι κοινωνικοί λειτουργοί καλούνται να σταθούν κριτικά απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις αντιφάσεις που παρατηρούνται στις εκπαιδευτικές κοινότητες. Απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός κοινωνικού λειτουργού που απασχολείται στην εκπαίδευση είναι η συνειδητοποίηση όσον αφορά στην έννοια της ετερότητας, ώστε να μπορέσει να αναγνωρίσει, να κατανοήσει και τελικά να ανταποκριθεί στην διαχείριση των διαφορών μεταξύ των ομάδων και των ατόμων μίας σχολικής κοινότητας. (Καλλινικάκη & Kασσέρη, 2014) Η αποδοχή της ετερότητας που καλείται ο κοινωνικός λειτουργός αλλά και κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας να σεβαστεί, έχει συνδεθεί με το αίτημα της συμπερίληψης όλων των μαθητών σε ένα σχολείο. Η συμπερίληψη των μαθητών με αναπηρίες έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα άρχισε να παίρνει οργανωμένη μορφή το σχολικό έτος 2013-14 με την εφαρμογή του προγράμματος «Ανάπτυξη Υποστηρικτικών Δομών για την Ένταξη και Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας θα γίνει προσπάθεια να καθοριστούν οι τομείς που καλύπτει η κοινωνική εργασία όταν καλείται να διαχειριστεί την σχολική κοινότητα, και θα παρουσιαστεί η οργάνωση και η λειτουργία του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρίες στο τυπικό σχολείο. Στη συνέχεια της εργασίας, θα παρουσιαστεί η έρευνα που πραγματοποιήθηκε και αφορά στις απόψεις και εμπειρίες των κοινωνικών λειτουργών που έχουν απασχοληθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.