Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομική κρίση, η περίπτωση της Ευρωζώνης. - Τσαούση, Αθανασία (2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει την κατάσταση που προήλθε από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκεκριμένα στην Ευρωζώνη, έως και σήμερα. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στο Θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης. Αναλυτικότερα, στις θεμελιώδεις συνθήκες της Ένωσης δηλαδή, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, η συνθήκη του Μάαστριχ, του Άμστερνταμ, της Νίκαιας και της Λισσαβόνας. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η οικονομική κρίση από το ξέσπασμά της το 2008 έως και το 2016. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο αυτό θα δούμε τα αίτια της κρίσης, τις επιπτώσεις της, τα αποτελέσματα, καθώς και την αντιμετώπιση και τη λύση της. Επίσης, γίνεται και αναφορά στο ιστορικό της κρίσης στην Ελλάδα. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τους ορισμούς και τα βασικά μεγέθη της κρίσης. Συγκεκριμένα, περιγράφονται οι έννοιες της κρίσης, του ελλείμματος και του χρέους. Έπειτα, γίνεται αναφορά στα ομολογιακά δάνεια για την κάλυψη των ελλειμμάτων, στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, στην εκτόξευση του δείκτη δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τέλος, στον Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και τις προοπτικές.