Παρουσίαση και συγκριτική αξιολόγηση των μεθόδων για αρχαιολογικές διασκοπήσεις - Αχιλλεοπούλου, Ζαχαρή (2019)
Η δορυφορική παρατήρηση της γης αποτελεί τα τελευταία χρόνια, σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη του περιβάλλοντος, την κατανόηση του παγκόσμιου κλίματος, καθώς και το σχεδιασμό και την υποστήριξη αναπτυξιακών και παραγωγικών δραστηριοτήτων σε μια περιοχή. Η μελέτη των διαφόρων φαινομένων απαιτεί, τις περισσότερες φορές, τη χρήση ειδικών αερομεταφερομένων δεκτών οι οποίοι επιτρέπουν την καταγραφή φαινομένων και στοιχείων που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι, τόσο πάνω όσο και μέσα στο έδαφος. Επίσης χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι έρευνας βασισμένες στη φυσική, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους αρχαιολόγους είτε για ν' ανακαλύψουν νέες αρχαιολογικές τοποθεσίες, είτε για να υποβοηθούν στον εντοπισμό, ερμηνεία και κατανόηση αρχαιολογικών στοιχείων για τη διευκόλυνση της ανασκαφικής έρευνας. Στην μεταπτυχιακή εργασία γίνεται παρουσίαση των σύγχρονων γεωφυσικών μεθόδων που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.