Ανάλυση της διατροφικής αξίας των γευμάτων του εστιατορίου της Πανεπιστημιακής μονάδας της Λήμνου με χρήση του προγράμματος Diet Analysis Plus. - Μαυρογένου, Αικατερίνη (2019)
Η διατροφή των νέων έχει πολύ σημαντικό ρόλο για την μετέπειτα υγεία τους δεδομένου ότι οι ασθένειες που εμφανίζονται στην ώριμη ζωή διαμορφώνονται από τα νεότερα χρόνια. Σκοπός: Ανάλυση της θρεπτικής αξίας των γευμάτων του φοιτητικού εστιατορίου του Πανεπιστημίου της Λήμνου. Υλικά και Μέθοδοι: Η μέθοδος ανάλυσης των γευμάτων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος Diet Analysis Plus. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα μενού του εστιατορίου που μελετήθηκαν , παρατηρήθηκε ότι ακολουθείται ένα σχετικά υγειινό διατροφολόγιο. Παρ’όλα αυτά δεν καλύπτονται επαρκώς οι ενεργειακές ανάγκες των φοιτητών στο εστιατόριο. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες και σε φυτικές ίνες, λόγω μη συχνής κατανάλωσης φρούτων ενώ παρατηρείται ότι οι φοιτητές λαμβάνουν περισσότερα λιπαρά οξέα, συγκριτικά με τη συνιστώμενη ποσότητα. Αναφορικά με τις συνολικές διατροφικές συνήθειες, ο δείκτης ποιότητας διατροφής ήταν ικανοποιητικός. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα που προέκυψαν φανερώνουν ότι οι φοιτητές δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες που λαμβάνουν δεν είναι απόρροια υιοθέτησης ενός αμιγώς υγειινού τρόπου ζωής. Απαιτείται δραστηριοποίηση των φορέων που άπτονται του ζητήματος της διατροφής στα δημόσια Πανεπιστήμια ώστε να γίνει προώθηση της «Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής» και να καλλιεργηθεί γόνιμο έδαφος για την εκπόνηση περαιτέρω ερευνών σχετικά με την διατροφή των σπουδαστών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.