Στοχαστικά μοντέλα δρομολόγησης οχημάτων - Λίνου, Δέσποινα (2019)
Στην παρούσα διατριβή μελετώνται διάφορα στοχαστικά προβλήματα δρομολόγησης οχημάτων. Αρχικά κάνουμε μια αναφορά στο κλασσικό πρόβλημα δρομολόγησης οχημάτων (Vehicle Routing Problem-VRP) και αναλύουμε διάφορα είδη στοχαστικών προβλημάτων δρομολόγησης οχημάτων (Stochastic Vehicle Routing Problems-SVRP). Mελετάμε προβλήματα στα οποία οι απαιτήσεις των πελατών είναι στοχαστικές. Το χαρακτηριστικό αυτών των προβλημάτων είναι ότι οι διαδρομές ενδέχεται να μην γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν εναλλακτικά σημεία στη διαδρομή όπου το όχημα ενδέχεται να επιστρέψει στην αποθήκη για να ανεφοδιασμό. Επίσης εστιάζουμε σε προβλήματα εύρεσης της βέλτιστης δρομολόγησης ενός οχήματος με ενιαίο φορτίο, όπου οι απαιτήσεις των πελατών είναι διακριτές τυχαίες μεταβλητές και μελετάμε προβλήματα σε πεπερασμένο και σε άπειρο χρονικό ορίζοντα.