Διερεύνηση των γνώσεων και των απόψεων των νηπιαγωγών για τον καταναλωτισμό, τα στερεά απόβλητα και την ανακύκλωση - Ζώη, Τσαμπίκα (2019)
Τα καταναλωτικά πρότυπα της εποχής που διανύουμε επιβάλλουν τη διαρκή και αυξημένη ζήτηση για νέα προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση των φυσικών πόρων λόγω των αυξημένων αναγκών για παραγωγή ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, υποβαθμίζονται τα οικοσυστήματα και διαταράσσεται η λειτουργία τους, κυρίως, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Η μη ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων για την υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση προϊόντων έχει, επίσης, ως συνέπεια την παραγωγή υπέρογκων ποσοτήτων στερεών και υγρών αποβλήτων, κυρίως, στον δυτικό κόσμο. Στην κατεύθυνση ανεύρεσης λύσεων και στην προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηρίζεται ότι μπορεί να συνεισφέρει η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στην οποία εντάσσεται και η ανακύκλωση. Η ανακύκλωση είναι μία από τις μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων η οποία συμβάλλει τόσο στη μείωση της τοξικότητας των αποβλήτων όσο και στην εξοικονόμηση πόρων, εφόσον τα υλικά, μετά την συλλογή και την επεξεργασία τους, επαναχρησιμοποιούνται. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό τη διερεύνηση των γνώσεων και των απόψεων των νηπιαγωγών για την υπερκατανάλωση, τα στερεά απόβλητα και την ανακύκλωση. Το δείγμα αποτελείται από 100 νηπιαγωγούς που υπηρετούν σε δημόσια νηπιαγωγεία γενικής αγωγής του νομού Ευβοίας. Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική ερευνητική προσέγγιση, έχοντας ως εργαλείο το ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι νηπιαγωγοί διαθέτουν ικανοποιητικές γνώσεις για το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης και τις αρνητικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συσσώρευσης στερεών αποβλήτων, τα οφέλη της ανακύκλωσης, τα υλικά (συσκευασίες) που ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους, καθώς και για τις αιτίες της ρύπανσης και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που είναι ενδεικτικά του μεγέθους της ρύπανσης. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε πως οι νηπιαγωγοί έχουν λανθασμένες απόψεις και ελλιπείς γνώσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, για ορισμένα ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα υλικά, το κόστος των ανακυκλώσιμων προϊόντων και τη σύνδεση της υπερκατανάλωσης με την εξέλιξη της κοινωνίας.