Ο ρόλος του στρατού: οι συνέπειες της στρατιωτικής επέμβασης του 1960 στη Τουρκία - Σπυρέλη, Μαρία (2019)
Η παρούσα εργασία με τίτλο « Ο ρόλος του στρατού. Οι συνέπειες της στρατιωτικής επέμβασης του 1960 στη Τουρκία» έχει ως στόχο να διερευνήσει το ρόλο του Στρατού στην Τουρκία και τις συνέπειες της στρατιωτικής επέμβασης του 1960. Ο Στρατός αποτελεί τον κυρίαρχο θεσμό στη δομή του σύγχρονου Τουρκικού Κράτους και είναι ένα σημαντικά ενεργό υποκείμενο του πολιτικοοικονομικού πεδίου. Η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων το 1960 στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, με την μορφή πραξικοπήματος, συνέβαλε στη δημιουργία, για πρώτη φορά, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, στην εκχώρηση ελευθεριών στον Τουρκικό λαό και περισσότερων δημοκρατικών κεκτημένων. Σημαντική συνέπεια του πραξικοπήματος αποτελεί η δημιουργία του πιο φιλελεύθερου Συντάγματος στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, που ψηφίστηκε το 1961.