Διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και αξιολόγηση σχολικών μονάδων: συγκριτική μελέτη απόψεων διευθυντών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Παπαδόσηφου, Μαρία (2019)
Η εργασία αναφέρεται στην εξέλιξη της προσέγγισης της διασφάλισης ποιότητας στον εκπαιδευτικό χώρο, εκκινώντας από τις έρευνες των Coleman et. Al(1966) και των Jencks et. Al(1972). Αρχικά, ερευνάται η θέση της έννοιας της ποιότητας στην εκπαίδευση, το περιεχόμενο, η ιστορία της και τα μοντέλα ορισμών των Cheong Cheng&Ming Tam(1997), καθώς και η ταξινόμηση του Sheerens(2011). Στη συνέχεια, αναλύεται η έννοια της διασφάλισης της ποιότητας στην εκπαίδευση, η ιστορία της εξέλιξης των συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας στα εκπαιδευτικά συστήματα, η πορεία ενός συστήματος διασφάλισης της ποιότητας και τα μέρη που το αποτελούν, καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός βελτίωσης ως ένα από τα στοιχεία που αποτελούν ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας. Το επόμενο κεφάλαιο αναφέρεται στο θέμα της αξιολόγησης στη σχολική μονάδα, η σημασία της και ο διαχωρισμός της ανάλογα με τη θέση του αξιολογητή ως εξωτερικό ή εσωτερικό. Αναλύεται χωριστά η αυτοαξιολόγηση, η εξωτερική αξιολόγηση, ο συνδυασμός των παραπάνω, οι ποιοτικοί δείκτες ως μέρος οποιουδήποτε συστήματος αξιολόγησης και, τέλος, η μετα-αξιολόγηση των ίδιων των συστημάτων αξιολόγηση. Ακολουθεί η μελέτη της διοίκησης και της σχολικής κουλτούρας ως βασικοί παράγοντες διασφάλισης της ποιότητας στις σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, αναλύεται η διοίκηση ποιότητας και ιδιαίτερα η προσέγγιση της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, η κουλτούρα ποιότητας και η κουλτούρα αξιολόγησης. Τέλος, μελετάται η κατάσταση της διασφάλισης της ποιότητας και της αξιολόγησης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη και συγκριτική αποτίμηση των απόψεων διευθυντών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την Διασφάλιση Ποιότητας και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Μεθοδολογία Έρευνας: Ποσοτική έρευνα με χρήση ερωτηματολογίου.Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε 120 διευθυντές/τριες σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολικές μονάδες όλης της Ελλάδας. Η ανάλυση έγινε με το λογισμικό IBM SPSS 22. Συμπεράσματα: Τα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στην ανάγκη επιμόρφωσης του σχολικού δυναμικού, την ανάγκη έρευνας για αποσαφήνιση των όρων διασφάλισης της ποιότητας και της αξιολόγησης, οι δυναμικές διαδικασίες ως κυρίαρχη τάση στις σχολικές μονάδες, η αξιολόγηση ως απαραίτητο στοιχείο σε ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας και η ανάπτυξη κατάλληλης σχολικής κουλτούρας και ,τέλος, η αποκέντρωση της εξουσίας και η αύξηση της ελευθερίας των σχολικών μονάδων ως απαίτηση των διευθυντών/τριων των σχολικών μονάδων.