Διατροφικές συνήθειες των νηπίων: μελέτη σε νηπιαγωγείο της Ρόδου - Καπέλλα, Ανθούλα Βαρβάρα (2019)
Έχοντας ως αφετηρία το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην πορεία του ανθρώπου, επιχειρείται αρχικά μια αναδρομή στην εξέλιξη της μέσα στον χρόνο, από τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο έως την σημερινή εποχή, όπου τα βιομηχανικά και επεξεργασμένα προϊόντα σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, επιφέρουν πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον γενικότερα. Έπειτα, στο δεύτερο μέρος της πτυχιακής αυτής εργασίας ακολουθεί μια ημιδομημένη συνέντευξη μιας ηλικιωμένης κυρίας άνω των 80 χρόνων από ένα χωριό της Ρόδου, μέσα από την οποία σκιαγραφείται η διαχείριση της διατροφής στην καθημερινότητα, η συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων, αλλά και η κοινωνική συνοχή και επικοινωνία μέσα από τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Τέλος, βασικός στόχος της μελέτης αυτής, ήταν να διερευνηθούν οι διατροφικές απόψεις των νηπίων, αξιοποιώντας ως διαγνωστικό εργαλείο το παιδικό ιχνογράφημα. Ποιες λοιπόν οι διατροφικές συνήθειες στο χθες και ποιες στο σήμερα; ποιες οι διατροφικές προτιμήσεις μιας ηλικιωμένης κυρίας και ποιες των παιδιών ενός νηπιαγωγείου;