Ανάλυση του πλαισίου των δραστηριοτήτων των σχολικών εγχειριδίων των μαθηματικών: η περίπτωση των κλασμάτων στο δημοτικό σχολείο - Καββαθάς, Τρύφων (2019)
Το κλάσμα ορίζεται ως μια πολύπλευρη έννοια με πέντε διαφορετικές ερμηνείες, η κατανόηση των οποίων αποτελεί θεμέλιο για την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης. Διαχρονικά υφίστανται πολλές δυσκολίες στην διδασκαλία και στην κατανόησή της. Ένας σημαντικός αριθμός μαθητών/τριών αποτυγχάνουν να την κατανοήσουν επαρκώς. Τα εγχειρίδια μέσω των ενσωματωμένων δραστηριοτήτων, καθίστανται η «γέφυρα» επικοινωνίας των κλασμάτων με τους/τις μαθητές/τριες. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανάλυση του πλαισίου των δραστηριοτήτων των σχολικών εγχειριδίων των Μαθηματικών του Δημοτικού, που αναφέρονται στα κλάσματα και πως συνδέεται το πλαίσιο με τις ερμηνείες του κλάσματος. Αναλύθηκαν οι δραστηριότητες των εγχειριδίων του 1982 και του 2000. Κατηγοριοποιήθηκαν ανά ερμηνεία κλάσματος και ανά τύπο πλαισίου, αφού λήφθηκαν υπόψη τέσσερις τύποι πλαισίου. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την παρουσία των πέντε ερμηνειών, την δυναμική παρουσία του «Μαθηματικού Πλαισίου» και την έλλειψη του «Ρεαλιστικού Πλαισίου», γεγονός που αντίκειται στις κατευθύνσεις των Α.Π.Σ..