Η διαδικασία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με τη χρήση Μαρκοβιανών μοντέλων ως εργαλείο πρόβλεψης - Αποστολίδου, Μαρία (2019)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει προσπάθεια για μία συνοπτική αλλά ταυτόχρονα περιεκτική παρουσίαση της χρήσης Μαρκοβιανών μοντέλων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί το θεωρητικό υπόβαθρο για την κατασκευή των κατάλληλων πινάκων πιθανοτήτων μετάβασης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Τόσο η μετάβαση από τη μία βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας σε άλλες, όσο και η εμφάνιση του φαινομένου αποτυχίας (χρεοκοπίας), είναι ένα σημείο συσσώρευσης ενδιαφέροντος, καθώς θα αποτελέσει βασικό μέρος μιας προβλεπτικής διαδικασίας που θα εφαρμοστεί για την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας. Η κατασκευή του πίνακα πιθανοτήτων μετάβασης θα στηριχθεί σε ιστορικά στοιχεία αξιολόγησης για την Ελλάδα από τους τρεις γνωστούς οίκους αξιολόγησης τους Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch. Η κατασκευή του πίνακα θα γίνει με την χρήση της μεθόδου Cohort [18]. Σαφώς και σημαντική διαχωριστική γραμμή αποτελεί η οικονομική κρίση, οπότε σκοπός είναι η εν λόγω έρευνα να συμπεριλαμβάνει στοιχεία για χρόνια πριν και μετά την κρίση. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης. Καθώς η αξιολόγηση της Ελλάδα για ίδιες χρονικές περιόδους μπορεί να παρουσιάζει διαφοροποίηση ανάλογα με τον εκάστοτε αξιολογητή, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών αξιολογητών εμφανίζουν κάποιου είδους ενδιαφέρον. Αυτό το ερώτημα οδηγεί στην κατασκευή διαφορετικών Μαρκοβιανών μοντέλων, ανάλογα με τον αξιολογητή. Επιπλέον θα γίνει μια προσπάθεια σύγκρισης μεταξύ των μοντέλων αυτών. Τέλος θα γίνει μία προσπάθεια να δοθεί μία ασφαλής απάντηση σχετικά με το αν η προβλεπτική ικανότητα του μοντέλων που παρουσιάζονται είναι ή όχι ικανοποιητική.