Ανάπτυξη επικοινωνίας ως παράγοντας διαμόρφωσης σχολικού κλίματος: εμπειρίες και απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Θωμαϊδη, Ευδοκία (2019)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, με τίτλο «Ανάπτυξη επικοινωνίας ως παράγοντας διαμόρφωσης σχολικού κλίματος: εμπειρίες και απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», συνιστά μια προσπάθεια να εξεταστεί η σύνδεση της επικοινωνίας –μέσα από μια συστημική σκοπιά, με το κλίμα της σχολικής μονάδας. Αναλυτικότερα, η εργασία αυτή συνοδεύεται από ερευνητικούς και θεωρητικούς στόχους. Όσον αφορά το θεωρητικό μέρος, κύριος στόχος της εργασίας είναι να περιγραφεί η διαθέσιμη ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία που αφορά το σχολικό κλίμα, την επικοινωνία εντός του σχολικού περιβάλλοντος, τη συστημική επικοινωνία και τέλος, τη σημαντικότητα της αλληλεπίδρασης αυτών των εννοιών ως προς τη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος. Μέσω της μεθοδολογίας της βιβλιογραφικής επισκόπησης, αναλύθηκε ένα πλήθος ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων πηγών, με απώτερο στόχο να καταδειχθεί η σημαντικότητα των μορφών επικοινωνίας σε μια σχολική μονάδα καθώς και του κλίματος της (ειδικός θεωρητικός στόχος). Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η έρευνα που εκπονήθηκε και έλαβε χώρα, με στόχο να αναδειχθούν οι εμπειρίες και οι απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την επικοινωνία και τον ρόλο της για τη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος. Η έρευνα που εκπονήθηκε στην εργασία συνιστά μια πρωτογενή έρευνα με αρχικά δεδομένα, μέσω της αξιοποίησης της ποσοτικής μεθόδου και της υιοθέτησης του ερευνητικού εργαλείου του ερωτηματολογίου. Το ερευνητικό δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα ήταν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (80 εκπαιδευτικοί) και, οι απαντήσεις τους αναλύθηκαν μέσω της στατιστικής μεθόδου του υπολογιστικού στατιστικού προγράμματος SPSS.