Διδακτική επικοινωνία κατά τη διδασκαλία των θετικών επιστημών στο δημοτικό σχολείο - Κουτσουράη, Καλλιόπη- Σοφία (2019)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των επιδράσεων της εκπαιδευτικής επικοινωνίας κατά τη μαθησιακή και διδακτική διαδικασία των μαθημάτων των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η κεντρική ιδέα του προβληματισμού μας ήταν το ερώτημα αν και σε ποιο βαθμό η μορφή και το είδος της διδακτικής επικοινωνίας επηρεάζει τη διδακτική αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών. Η διερεύνηση γίνεται μέσα από την ανάλυση των δηλώσεων των εκπαιδευτικών σχετικά με την εκπαιδευτική επικοινωνία. Η μελέτη βασίστηκε στη διερεύνηση της ελληνικής και της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με την επικοινωνία, γενικά, και ειδικά για την διδακτική επικοινωνία. Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που διαμορφώθηκε από την ερευνήτρια, κατόπιν της μελέτης της σχετικής βιβλιογραφίας. Τα αποτελέσματα αφού συγκεντρώθηκαν, καταχωρήθηκαν σε πρόγραμμα Η/Υ (SPSS/PASW IBM ) αναλύθηκαν και συζητήθηκαν, ώστε να εντοπιστούν συμπεράσματα χρήσιμα για την εκπαιδευτική διαδικασία. Γενικά, οι εκπαιδευτικοί, συνηθίζουν όταν απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες να εμφανίζουν μεγαλύτερη ποικιλία στην αξιοποίηση της λεκτικής επικοινωνίας. Όμως, συνηθίζουν να εκφράζουν παρόμοιες μη λεκτικές εκφράσεις κατά τη διδακτική επικοινωνία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών έκαναν «πολύ» και «πάρα πολύ» χρήση των λεκτικών ενισχυτών, ενώ μειώθηκαν δραστικά στις περιπτώσεις των λεκτικών ενισχυτών της «υποστήριξης» και της «προσωπικής ενίσχυσης». Έγινε λεπτομερής αποτύπωση της χρονικής και τροπικής χρήσης του χώρου διδασκαλίας και των κινήσεων των χεριών των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, έγινε λεπτομερής αποτύπωση των εμποδίων επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί κατά την ώρα διδασκαλίας διαπιστώθηκε πως τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επικοινωνία των εκπαιδευτικών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας επικεντρώνονται στο φόβο και στο άγχος των παιδιών, στον αριθμό τους και στο θυμό και στον εκνευρισμό των παιδιών.