Αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με το τι αποτελεί έγκυρη γνώση στα μαθηματικά και τη φυσική - Κουφός, Αγαπητός (2019)
Η παρούσα εργασία έχει σαν κύριο άξονα ανάλυσης την έννοια της εγκυρότητας της γνώσης στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Το κύριο σώμα της χωρίζεται σε δύο διακεκριμένα μέρη, το καθένα με την δικιά του ερευνητική σημασία. Το πρώτο μέρος της Θεωρίας αποτελεί την αναφορά και τη σύνθεση της ήδη υπάρχουσας δημοσιοποιημένης γνώσης με τις απόψεις του ερευνητή. Συγκεκριμένα τοποθετεί την έννοια της εγκυρότητας ως επακόλουθο της ορθής επιχειρηματολογίας που στηρίζει τους ισχυρισμούς στα επιστημονικά κείμενα αλλά και στο σχολικό περιβάλλον. Παρουσιάζει και αναλύει τους βασικούς τρόπους επιχειρηματολογίας της Φυσικής και των Μαθηματικών μέσω ενός διεπιστημονικού πρίσματος λαμβάνοντας υπ’ όψη την σχολική πραγματικότητα. Συγκρίνει την συλλογιστική πορεία της παραγωγής επιχειρημάτων που στηρίζουν τις τοποθετήσεις των θετικών επιστημών με αυτή που αναδεικνύει το μοντέλο Τούλμιν. Το δεύτερο μέρος είναι αυτό του Πειράματος και αποτελείται από μια ερευνητική διαδικασία που διεξήχθη σε εκπαιδευτικούς των θετικών επιστημών στο νησί της Ρόδου. Σκοπός της έρευνας ήταν να χαρτογραφηθούν οι απόψεις των υποκειμένων σχετικά με την επιστημονική και σχολική εγκυρότητα στα Μαθηματικά και τη Φυσική, πως επιτυγχάνονται και αν οι μέθοδοί τους ευθυγραμμίζονται σε σημαντικό βαθμό. Ως εργαλείο συλλογής δεδομένων επιλέχθηκαν οι συνεντεύξεις που κρίθηκαν οι καταλληλότερες για την απόσπαση προσωπικών απόψεων. Οι ερωτήσεις, εκτός από τον κλάδο της εγκυρότητας, πραγματεύονταν και τις μορφές επιχειρηματολογίας ώστε τελικά να συγκριθούν με τη λογική του σχήματος Τούλμιν. Στο τελικό στάδιο της συζήτησης, δίδονταν στα υποκείμενα αποκόμματα από σχολικά βιβλία που περιείχαν διάφορους ισχυρισμούς των θετικών επιστημών ώστε να εντοπίσουν κάθε φορά τα πειστήρια και τα επιχειρήματα που παράγουν εγκυρότητα. Με αυτό τον τρόπο, οι εκπαιδευτικοί έρχονταν σε συμφωνία ή σε ρήξη με τις αρχικές τους τοποθετήσεις δίνοντας στον ερευνητή μια καλύτερη εικόνα για την ρευστότητα ή σταθερότητα των απόψεών τους. Η ανάλυση δεδομένων έγινε κυρίως ποιοτικά, αναζητώντας τάσεις και κοινούς άξονες απαντήσεων αν και παρουσιάζονται και κάποια δεδομένα περιγραφικής στατιστικής.