Σχεδιασμός και εφαρμογή υπαίθριου περιβαλλοντικού παιχνιδιού ως εκπαιδευτικό εργαλείο στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη - Οικονόμου, Διονυσία (2019)
Η «παιδαγωγική του παιχνιδιού» περιλαμβάνει και προτείνει το παιχνίδι ως μέσο αγωγής και ως μέθοδο διδασκαλίας. H παιδαγωγική προαγωγή των παιδιών επιτυγχάνεται μέσω της ενασχόλησης του παιδιού με το παιχνίδι και το παιχνίδι προτείνεται ως μέθοδος για τις οργανωμένες διαδικασίες μάθησης (Weisberg, 2006). Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πρωτότυπου, και δημιουργικού παιχνιδιού που απευθύνεται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για θέματα Αειφορίας και Περιβάλλοντος. Η εργασία αναδεικνύει τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν στη εκπαίδευση τέτοιου είδους εκπαιδευτικά εργαλεία για να μεταδώσουν στα παιδιά γνώσεις άλλα και να διαμορφώσουν περιβαλλοντικές στάσεις και αξίες. Στην εργασία χρησιμοποιείται το παιχνίδι ως διδακτικό εργαλείο και διερευνάται η παιδαγωγική του αξία μετά από διδακτική παρέμβαση στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δυο ομάδες μαθητών της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Η πρώτη ομάδα αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου και διδάχθηκε με συμβατικές μεθόδους. Η δεύτερη διδάχθηκε το ίδιο υλικό μέσα από το περιβαλλοντικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε για αυτό το σκοπό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική διαφορά των μαθησιακών αποτελεσμάτων της πειραματικής ομάδας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.