Φιλαναγνωσία και δημιουργική γραφή εφαρμογή σε μια Ε (πέμπτη) τάξη δημοτικού σχολείου - Σταματάκη, Ζωή (2019)
Με στόχο τη δημιουργία μιας σχέσης αγάπης ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο η Λογοτεχνία, ως διδακτικό αντικείμενο, θα πρέπει να στηρίζεται τόσο στην προώθηση προγραμμάτων Φιλαναγνωσίας όσο και Δημιουργικής Γραφής, καθώς με την πρώτη το παιδί εξελίσσεται σε υποψιασμένο αναγνώστη/ υποψιασμένη αναγνώστρια και με τη δεύτερη γίνεται ο ίδιος/ η ίδια δημιουργός. Στις μέρες μας παρατηρείται ολοένα και περισσότερο μια αύξηση του ενδιαφέροντος τόσο γύρω από την ποιοτική παραγωγή του Παιδικού Βιβλίου όσο και σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων Φιλαναγνωσίας και εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής. Έτσι, σταδιακά, η Λογοτεχνία απεκδύεται κάθε στοιχείο διδακτισμού και προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να συνδιαλεχθούν με το κείμενο με κύριο στόχο την αισθητική απόλαυση. Μια κατηγορία παιδικού βιβλίου η οποία κερδίζει έδαφος στην αποδοχή του αναγνωστικού κοινού είναι το βιβλίο γνώσεων. Αν και το συγκεκριμένο είδος φαίνεται να έχει παραγκωνιστεί συγκριτικά με το λογοτεχνικό βιβλίο και απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τις σχολικές βιβλιοθήκες, ωστόσο αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του/της εκπαιδευτικού. Με την παρούσα εργασία επιχειρήσαμε να αναδείξουμε πώς μέσω ενός Προγράμματος Φιλαναγνωσίας οι μαθητές και μαθήτριες μιας Πέμπτης (Ε΄) τάξης ενός Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας, προσεγγίζοντας ένα βιβλίο γνώσεων με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και ενθαρρύνθηκαν να συνεχίσουν την έρευνα σε άλλους χώρους και πηγές. Ακόμη εξετάστηκε πόσο συνέβαλλε το πρόγραμμα αυτό στην προώθηση της Δημιουργικής Γραφής και την αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων των παιδιών γύρω από την ανάγνωση και το βιβλίο. Πριν και μετά την εφαρμογή του Προγράμματος χορηγήθηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριες ερωτηματολόγια προκειμένου να συγκριθούν οι προηγούμενες με τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και η αλλαγή των απόψεων και στάσεών τους απέναντι στο βιβλίο και τη Δημιουργική Γραφή. Με βάση τα ευρήματα που συλλέξαμε παρατηρήθηκε μια θετική μετατόπιση των μαθητών και μαθητριών προς μια καλύτερη σχέση με το βιβλίο ενώ παράλληλα σημαντική ήταν και η απόκτηση γνώσεων και η δημιουργία αξιόλογων κειμένων από τα παιδιά με αφορμή το βιβλίο γνώσεων που προσεγγίσαμε. In order to create a relationship of love between the child and the book, Literature, as a teaching subject, should be based both on the promotion of Reading for Pleasure Reading Programs and Creative Writing Workshops, as through the first one the child gradually becomes a suspected reader and through the participation in Creative Writing Workshops the child becomes a writer himself. Nowadays, there is an increasing interest in both the quality production of Children’s Book and in the implementation of Reading for Pleasure Programs and Creative Writing Workshops. Therefore, Literature gradually eliminates every teaching element and offers the opportunity to children to express themselves freely and to converse with the text aiming at the aesthetic enjoyment during the reading process. A children’s book category that gains ground in children’s reading audience acceptance is the Informational Book. Although this category seems to be crowded out the literary book and it is largely absent from school libraries, it is an excellent tool in educator’s hands. In this paper we attempted to highlight how pupils of a Primary School Ε Class in Athens enriched their knowledge and were encouraged to continue the research in other places and sources through a Reading for Pleasure and Learning Program by approaching an informational book about Olympic Games. Additionally we observed how much this Program contributed to the promotion of Creative Writing and to the change of children’s attitudes and perceptions about reading and books. Before and after the implementation of the Program students were provided with questionnaires in order to compare the previous with the newly acquired knowledge and change in their views and attitudes towards the book and Creative Writing. According to the findings, a positive shift was observed towards a better relationship between children and books. Furthermore children gained new knowledge and created remarkable texts on the basis of the book we read.