Το εκπαιδευτικό σύστημα ειδικής αγωγής και η εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην Ιταλία - Τσιώτση, Ιωάννα (2019)
Η υπογραφή τη Διεθνούς Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Παιδιού και η Διακήρυξη της Σαλαμάνκα της UNESCO δηλώνει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν οικουμενικές αξίες και η εφαρμογή τους είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει το πεδίο της ειδικής αγωγής στην Ιταλία προκειμένου να αποτυπώσει με τρόπο ολιστικό την εκπαιδευτική πραγματικότητα των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ε.ε.α) και κατ’ επέκταση το πώς και κατά πόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται στην πράξη, καθώς και εκπαίδευση που έχουν λάβει οι εκπαιδευτικοί. Ειδικότερα, εξετάζει την ιστορία της ειδικής αγωγής, μέσω της ιστορική εξέλιξης του νομοθετικού πλαισίου, τη χρηματοδότηση της ειδικής αγωγής στη χώρα, τον τρόπο εφαρμογή της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας, την εκπαιδευτική αντιμετώπιση των παιδιών με ε.ε.α στη γενική τάξη, καθώς, καθώς και τους δείκτες ποιότητας εκπαίδευσης. Τέλος, εξετάζει και την εκπαίδευση των γενικών και ειδικών εκπαιδευτικών, μέσω ιστορικής αναδρομής. Η έρευνα συνιστά μια ποιοτική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση. Το δείγμα αποτελείται από συλλογή άρθρων, τα οποία εξετάστηκαν ως προς την εγκυρότητα και αξιοπιστία του περιεχομένου τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συμπεριληπτική εκπαιδευτική αντιμετώπιση των παιδιών με ε.ε.α στη χώρα της Ιταλίας, αρχίζει να εφαρμόζεται με την αναγνώριση του ίσου δικαιώματος στην εκπαίδευση (Νόμος 118/71) και συνεχίζει να διαμορφώνεται έως σήμερα. Η χρηματοδότηση της Ειδική Αγωγής γίνεται με έμμεσο τρόπο, καθώς τα χρήματα διατίθενται στα σχολεία, όπου με βάση την αυτονομία τους τα παρέχουν όπου χρειάζεται. Οι μαθητές/τριες με ε.ε.α παρακολουθούν τη γενική τάξη, βάση του Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, το οποίο δομείται μέσω της κλινικής διάγνωσης τους, αποτελεί τροποποίηση του αναλυτικού προγράμματος για να καλύπτει τις ανάγκες τους, αναδεικνύει τα μαθησιακά τους αποτελέσματα. Στη δημιουργία του συνδράμουν και οι οικογένειες, αυτών, των παιδιών, η ομάδα εργασίας για άτομα με ε.ε.α. (Handicap Work Group - HWGs), εκτός των σχολείων. Όσον αφορά την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, η βασική εκπαίδευση αποτελεί παράλληλο σύστημα με την εκπαίδευση όλων των εκπαιδευτικών, στην οποία παρέχονται γενικές γνώσεις ειδικής αγωγής. Οι ενεργεία γενικοί και ειδικοί εκπαιδευτικοί, καθώς και οι διευθυντές υποχρεώνονται σε μια συνεχή ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση, βάσει του νόμου 128/2013.