Το Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία υπό το ΑΚΡ - Παρασύρη, Ευαγγελία (2019)
Για την Τουρκία το Κουρδικό ζήτημα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής, ήδη από την περίοδο της ίδρυσης του τουρκικού κράτους, εφόσον οι Κουρδοί απο την εποχή εκείνη στερούνταν βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα των πρώτων εξεγέρσεων, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από το κεμαλικό καθεστώς με καταστολή. Το 1984 το ΡΚΚ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους, ο οποίος διαρκεί έως και σήμερα. Ο ένοπλος αυτός αγώνας του ΡΚΚ έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο την εσωτερική, όσο και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Στη συνέχεια οι περιφερειακές εξελίξεις που σημειώθηκαν, όπως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του 1991 και του 2003 εναντίον του Ιράκ, και βεβαίως από την συριακή κρίση του 2011, επηρέασαν το Κουρδικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν οι περιφερειακές διαστάσεις του. το ΑΚΡ προσπάθησε στην αρχή της διακυβέρνησης του -και μέχρι το 2013- να αντιμετωπίσει το Κουρδικό στην Τουρκία με πολιτικά μέσα, διευρύνοντας τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων. Ειδικότερα, όσον αφορά τους Κούρδους, το ΑΚΡ πρότεινε διάλογο με το ΡΚΚ για την επίλυση του ζητήματος, όμως ο διάλογος στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Έκτοτε, η σύγκρουση ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το ΡΚΚ συνεχίζεται, καθώς η Άγκυρα αναμειγνύεται και στρατιωτικά στην συριακή κρίση, προσπαθώντας να επιτύχει δύο στόχους: ο πρώτος στόχος αφορά την δημιουργία μία ζώνης τουρκικού ελέγχου στον συριακό Βορρά, που συνορεύει με την Τουρκία, ώστε να αποκόψει τους Κούρδους της Τουρκίας από αυτούς της Συρίας. Ο δεύτερος στόχος είναι να μην αναδειχθούν οι Κούρδοι της Συρίας σε πολιτικά αναγνωρισμένη οντότητα στην Συρία, διότι αυτό θα ενισχύσει κατά πολύ και το ΡΚΚ. Συμπερασματικά, το Κουρδικό Ζήτημα παρά τις διαφορετικού ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού κυβερνήσεις (κεμαλικές και ισλαμικές) παραμένει ένα άλυτο ζήτημα και εξακολουθεί να αποτελεί εσωτερική αλλά και περιφερειακή απειλή για την Τουρκίας, αφού αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, καθώς επηρεάζει και τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα κράτη, μέσα στα οποία κατοικούν Κούρδοι. Συνεπώς, η αυξημένη επιρροή των Κούρδων στην Συρία και η μετατροπή τους σε σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου, καθιστούν την αυτονόμησής του ή την ίδρυση κουρδικού κράτους ένα πιθανό σενάριο, την πραγματοποίηση του οποίου η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποτρέψει με κάθε κόστος.