Αξιοποίηση των υπηρεσιών του πανελλήνιου σχολικού δικτύου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: διερεύνηση απόψεων και παιδαγωγικών πρακτικών των εκπαιδευτικών (ΠΕ70) της Δωδεκανήσου - Μπερδέκλης, Φώτιος (2019)
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο αποτελεί το εθνικό δίκτυο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο παρέχει στην εκπαιδευτική κοινότητα ειδικά σχεδιασμένες ψηφιακές υπηρεσίες μάθησης, επικοινωνίας, συνεργασίας και διακυβέρνησης, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης των χρηστών σε όλα τα σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών ΠΕ70 σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών/ ψηφιακών εργαλείων του ΠΣΔ στη σχολική πρακτική. Για την επίτευξη του ανωτέρου σκοπού, ακολουθήθηκε η προσέγγιση της ποσοτικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 171 εκπαιδευτικοί ΠΕ70 πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούσαν το σχολικό έτος 2018 - 2019 σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Δωδεκανήσου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν θετική άποψη απέναντι στην αξιοποίηση των υπηρεσιών/ ψηφιακών εργαλείων του ΠΣΔ στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής τους τα αξιοποιούν σε μικρό βαθμό. Αναγνωρίζουν εμπόδια που λειτουργούν ανασταλτικά στην αξιοποίησή τους και εκφράζουν την επιθυμία τους για επιμόρφωση.