Η κινηματογραφική και η δραματική τέχνη ως διδακτικά εργαλεία ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - Χατζής, Αθανάσιος (2019)
Σημείο εκκίνησης για την παρούσα διπλωματική εργασία υπήρξε η ιδέα ότι η δραματική και η κινηματογραφική τέχνη με την παράλληλη αξιοποίηση των οπτικοακουστικών μέσων εντός και εκτός της σχολικής τάξης, θα είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα κατάλληλα και αποτελεσματικά ερεθίσματα, που θα ήταν υπαίτια για την επιζητούμενη αλλαγή συμπεριφοράς στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σκοπός της έρευνας είναι να διαφανεί, εάν και κατά πόσο η δραματική και η κινηματογραφική τέχνη δύνανται να αποτελέσουν μια πηγή δημιουργικής μάθησης για τους μαθητές ενός νηπιαγωγείου καθώς και ένα αξιοποιήσιμο διδακτικό εργαλείο στα πλαίσια της διαθεματικής διδασκαλίας. Ειδικότερα, επιλέχθηκε ως θέμα η προστασία του ελαφιού Dama Dama της Ρόδου και διερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι προαναφερθείσες τέχνες έχουν τη δυνατότητα να προάγουν την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση, συμβάλλοντας τόσο στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης που μας απασχολεί, όσο και στην λήψη μέτρων ατομικά και συλλογικά για την επίλυση του προβλήματος που μας ταλανίζει. Επιμέρους στόχο της έρευνας αποτελεί η ανάπτυξη διαθεματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα συστήνουν στους μαθητές τόσο την προς διερεύνηση έννοια του «προστατευόμενου είδους» ελαφιού Dama Dama όσο και την βασική γραμματική της κινηματογραφικής γλώσσας. Καταληκτικά, παρατηρήσαμε ότι οι τέχνες αποτελούν πόλο έλξης για τους μαθητές, οι οποίοι είτε μέσω του δραματικού παιχνιδιού, είτε μεσώ της προβολής μιας ταινίας ή μέσω της άμεσης συμμετοχής σε ένα κινηματογραφικό γύρισμα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να αγγίξουν τα μύχια της ψυχής τους, αλλά και να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, απολαμβάνοντας συγχρόνως νέες διαστάσεις στη μάθηση.