Η τεχνολογική αποδοχή των μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOCs) από τους φοιτητές/φοιτήτριες των ελληνικών Α.Ε.Ι.: η περίπτωση των Παιδαγωγικών Τμημάτων - Δανελλάκης, Δημήτριος (2019)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνηθούν οι παράγοντες που συντελούν στην τεχνολογική αποδοχή των MOOCs ως εργαλεία ενίσχυσης και συμπλήρωσης των σπουδών από φοιτητές των Πανεπιστημίων της χώρας μας. Τα MOOCs (Massive Open Online Courses – Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα), με τη μορφή που έχουν πάρει στη σύγχρονη εποχή, είναι πλατφόρμες αυτομάθησης. Έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων. Όσοι εγγράφονται σε αυτά αποκτούν πρόσβαση σε ένα πλήθος σειρών από μαθήματα πάνω σε ποικίλα αντικείμενα. Στα πλαίσια αυτών των μαθημάτων, έχει κανείς τη δυνατότητα να παρακολουθήσει βίντεο και να μελετήσει μαθησιακό υλικό και παραδείγματα, ενώ μπορεί να εξασκηθεί μέσω της τεχνικής του drill & practice. Τα τελευταία χρόνια, τα MOOCs έχουν αρχίσει να υιοθετούνται από τα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές εγγράφονται σε σειρές μαθημάτων που προσφέρονται μέσω των πανεπιστημιακών MOOCs, με σκοπό να υποστηρίξουν και να εμπλουτίσουν τις σπουδές τους. Για τη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν τη στάση απέναντι στη χρήση, αλλά και την πρόθεση χρήσης των MOOCs από τους Έλληνες φοιτητές, διεξήχθη ποσοτική έρευνα (δημοσκόπηση) στον πληθυσμό των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας. Για τις ανάγκες της έρευνας κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο βασισμένο στο μοντέλο τεχνολογικής αποδοχής TAM (Technology Acceptance Model) που διανεμήθηκε ηλεκτρονικά και συμπληρώθηκε από 356 φοιτητές διαφόρων Πανεπιστημίων. Η περιγραφική ανάλυση ανέδειξε 137 συμμετέχοντες ως τελικό δείγμα για την επαγωγική στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Από τα συμπεράσματα που προέκυψαν, φάνηκε ότι η θεωρούμενη ευκολία χρήσης και η θεωρούμενη χρησιμότητα των MOOCs επηρέασαν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό τη στάση των φοιτητών του δείγματος της έρευνας απέναντι στη χρήση των MOOCs γενικότερα, αλλά και την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τα MOOCs ειδικότερα. Κατά συνέπεια, το μοντέλο TAM φάνηκε να εξηγεί ικανοποιητικά το βαθμό αποδοχής των MOOCs στον πληθυσμό της έρευνας.