Ψηφιακά παιχνίδια στην εκπαίδευση: ανάπτυξη και αξιολόγηση διαδραστικού παιχνιδιού για τη διδασκαλία και την ενίσχυση της τοπογνωσίας της Νισύρου των μαθητών γυμνασίου και λυκείου - Χαρτοφύλη, Άννα (2019)
Η παρούσα εργασία έχει τίτλο «Ψηφιακά παιχνίδια στην εκπαίδευση: Ανάπτυξη και αξιολόγηση διαδραστικού παιχνιδιού για τη διδασκαλία και την ενίσχυση της τοπογωσίας της Νισύρου των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου». Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί κατά πόσο ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους και συγκεκριμένα της Νισύρου, εφόσον η έρευνα έχει διεξαχθεί σε αυτό το νησί. Κύριο ερευνητικό ερώτημα της εργασίας είναι το κατά πόσο μία εφαρμογή ψηφιακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού μπορεί να ενισχύσει τις γνώσεις των μαθητών της Νισύρου σχετικά με το νησί τους, και υπάρχουν και δευτερεύοντα ερευνητικά ερωτήματα με κυριότερο εάν υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στις γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές με τη χρήση του παιχνιδιού και στις γνώσεις που διδάχθηκαν με άλλον τρόπο. Το δείγμα αποτελείται από μία ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων της Νισύρου. Η ίδια ομάδα διδάχθηκε διαφορετικό περιεχόμενο με διαφορετική μέθοδο διδασκαλίας. Η πρώτη μέθοδος διδασκαλίας ήταν η παραδοσιακή με έντυπο, η δεύτερη αποτελούσε διδασκαλία εμπλουτισμένη με τη χρήση επιτραπέζιου παιχνιδιού και η τρίτη με τη χρήση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των μαθητών ύστερα από κάθε διδασκαλία με την επιλεγμένη μέθοδο, προέκυψε ότι η 3η μέθοδος (χρήση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού) ήταν αυτή που επέφερε τα καλύτερα αποτελέσματα είτε συγκρινόμενη είτε με την 1η μέθοδο είτε με τη 2η.