Navigation and international regulations for preventing collisions at sea (COLREGs) in autonomous shipping - Κοσσένα, Δέσποινα (2019)
Το θέμα της πτυχιακής εργασίας αφορά τις μεθόδους και τα συστήματα ναυσιπλοΐας που μπορούν να εφαρμοστούν και να εγκατασταθούν σε αυτόνομα πλοία, καθώς και την εφαρμογή των κανονισμών αποφυγής συγκρούσεως σε αυτά. Αρχικά, πραγματοποιείται μία περιγραφή της λειτουργίας των αυτόνομων πλοίων μέσω της εξέτασης προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένων ναυτιλιακών εταιριών για την ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων. Στην συνέχεια, πραγματοποιείται μια αναφορά στους διεθνείς κανονισμούς για τη ναυτιλία και στην ενδεχόμενη τροποποίηση αυτών προκειμένου να ενσωματωθούν κανονισμοί που να αφορούν τα αυτόνομα πλοία, καθώς και στη λήψη πρωτοβουλιών από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization) προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή μεθόδων και συστημάτων ναυσιπλοΐας τα οποία αναπτύσσονται και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιλοτικά σε αυτόνομα πλοία, ενώ δίνεται έμφαση και στην εφαρμογή των Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων στη Θάλασσα (COLREGs) από τα αυτόνομα πλοία μέσω των συστημάτων αυτών. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα από την ολοκλήρωση της έρευνας και της εργασίας, καθώς και οι βιβλιογραφικές και διαδικτυακές πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την συγγραφή αυτής. Η μεθοδολογία της έρευνας συνίσταται στην συλλογή δευτερογενών δεδομένων από επιστημονικές πηγές και άρθρα και στην κριτική σύνθεση τους σε ένα ενιαίο κείμενο με νοηματική συνέχεια. Η συγγραφή της εργασίας πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα.