Η υγειονομική περίθαλψη στην ψηφιακή εποχή και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο - Παπαράκος, Αθανάσιος; Paparakos, Athanasios (2019)
Στις μέρες μας, γινόμαστε μάρτυρες ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, οι οποίες δημιουργούν ένα άκρως καινοτόμο περιβάλλον. Δεν θα ήταν παράλογο, να ειπωθεί ότι, πλέον, θα ήταν δύσκολο κανείς να βρει έστω και έναν βιομηχανικό τομέα, που να μην έχει επηρεαστεί από την Ψηφιακή Εποχή. Φυσικά, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί έναν από τους πρώτους βιομηχανικούς τομείς που επηρεάζονται άμεσα, από αυτή την ραγδαία εξελικτική τάση των τεχνολογιών. Η ύπαρξη διαφόρων πρωτοποριακών τεχνολογιών όπως, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το Υπολογιστικό Νέφος, οι ασύρματες τεχνολογίες δικτύωσης, οι τεχνολογίες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) και τα Μεγάλης Κλίμακας Δεδομένα, μπορούν να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο προσέγγισης και παροχής της υγειονομικής περίθαλψης. Χάρη στην ύπαρξη όλων αυτών των τεχνολογιών, οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ενώ παράλληλα οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ.) υποβοηθούνται από αυτές, παρέχοντας περισσότερο, αξιόπιστες και αποδοτικότερες λύσεις υγείας. Εκατομμύρια ασθενών ανά τον κόσμο έχουν επωφεληθεί από τις τεράστιες δυνατότητες που τους παρέχουν οι διάφορες μορφές της ψηφιακής υγείας, όπως η Τηλεϊατρική, η Ηλεκτρονική Υγεία και η Κινητή Υγεία. Πλέον ο ασθενής, μπορεί εξ’ αποστάσεως να λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο, εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας, από εξειδικευμένους ιατρικούς παρόχους. Επίσης, είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις δικές του προσωπικές πληροφορίες υγείας ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος. Ωστόσο, η Ψηφιακή Εποχή πέραν των θετικών εξελίξεων που μπορεί να επιφέρει στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είναι ικανή να έχει και αρνητικές συνέπειες. Οι συνέπειες αυτές αφορούν, κυρίως, την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών καθώς και της ιδιωτικότητάς τους. Καθημερινά, από τις διάφορες ιατρικές συσκευές, αισθητήρες και φορετές συσκευές, παράγεται ένας τεράστιος όγκος μεγάλης κλίμακας ιατρικών δεδομένων, που στη συνέχεια αποθηκεύεται, αναλύεται και επεξεργάζεται, με σκοπό την εξαγωγή πολύτιμης γνώσης. Η μη έννομη χρήση αυτών των δεδομένων καθώς και των μεταδεδομένων που εξάγονται από αυτά (metadata), μπορεί να έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο άτομο, αφού παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα αυτού. Αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων του ατόμου, όπως αυτά της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών του δεδομένων, έρχεται να δώσει λύση το εκάστοτε νομικό πλαίσιο κάθε χώρας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων είναι ένα πολλά υποσχόμενο νομοθέτημα σχετικά με αυτή την κατεύθυνση.