Προηγμένες μέθοδοι μηχανικής μάθησης στην ανίχνευση δικτυακών επιθέσεων - Παπαμαρτζιβάνος, Δημήτριος; Papamartzivanos, Dimitrios (2019)
Οι σύγχρονες υποδομές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας έχουν μετατραπεί χωρίς αμφιβολία σε ένα χώρο ευκαιριών για κακόβουλες οντότητες, οι οποίες απειλούν την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και διαθεσιμότητα αυτών των συστημάτων. Το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος και η πολυπλοκότητα των κυβερνοεπιθέσεων δεν αφήνουν περιθώρια επανάπαυσης στους αμυνόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναζήτηση ολοκληρωμένων και ευέλικτων αμυντικών μηχανισμών και μεθόδων καθίσταται υψίστης σημασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα συστήματα ανίχνευσης και αντιμετώπισης εισβολών αποτελούν απαραίτητες οντότητες σε ένα δίκτυο για την προστασία των συστημάτων και την παροχή ενεργειών αποκατάστασης εναντίον των επιθέσεων. Ωστόσο, τέτοιου είδους μηχανισμοί είναι απαραίτητο να υποστηρίζονται από ευφυείς μεθόδους, για να είναι σε θέση να διατηρούν υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα διδακτορική διατριβή εστιάζει σε προηγμένες μεθόδους μηχανικής μάθησης, οι οποίες μπορούν να προσδώσουν ωφέλιμα χαρακτηριστικά σε συστήματα ανίχνευσης και αντιμετώπισης εισβολών.