Πετρέλαιο: εμπόριο, διάρκεια και η εξάρτηση της ανθρωπότητας - Καζαντζής, Εφραίμ (2019)
Ο όρος πετρέλαιο (από τη ελληνική λέξη «πέτρα» και τη λατινική «Oleum» που σημαίνει λάδι), εμφανίζεται πρώτη φορά το 1556 από τον Agricola, Γερμανό ορυκτολόγο, η ύπαρξή του όμως – όπως αποδεικνύεται μέσω ανασκαφών- ήταν γνωστή από την αρχαιότητα σε πολλούς λαούς και είχε διάφορες χρήσεις. Οι Σουμέριοι, οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι καθώς και λαοί της Μεσοποταμίας και της Ανατολικής Μεσογείου χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο που προερχόταν από διαρροές στον Ευφράτη. Κάποιες από τις χρήσεις του ήταν στο καλαφάτισμα των πλοίων, στην κατασκευή δρόμων, στην κατασκευή αδιάβροχης ψάθας και καλαθιών και ως συγκολλητικό στα μωσαϊκά όπως επίσης και στην ιατρική σαν καθαρτικό, σαν υγρό εντριβών και σαν απολυμαντικό. Οι διάφορες χρήσεις του ήταν γνωστές και στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι ωστόσο δεν τις γνωστοποίησαν στους Ρωμαίους κατά την κατάκτησή τους, με αποτέλεσμα η χρήση του να παραμείνει περίπου σε εκείνο το πρωτόλειο στάδιο που την είχαν αφήσει οι αρχαίοι πολιτισμοί, έως τις αρχές του 19ου αι.