Σχεδιασμός μαθησιακών δραστηριοτήτων με τη χρήση μετεωρολογικών σταθμών - Μυλωνόπουλος, Δημήτριος; Τρικοίλης, Νικόλαος (2019)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται μαθησιακές δραστηριότητες για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργίας ενός μετεωρολογικού σταθμού και των επιμέρους οργάνων του. Οι δραστηριότητες αυτές στηρίζονται σε ένα ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον μάθησης, που συνδυάζει διαθεματική βιωματική μάθηση. Για την εκτέλεση των μαθησιακών δραστηριοτήτων αξιοποιήθηκαν οι Τ.Π.Ε. και ο ψηφιακός μετεωρολογικός σταθμός που υπάρχει στο Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Πεταλούδων στο νησί της Ρόδου. Βασικός διδακτικός στόχος είναι η κατανόηση θεμελιωδών εννοιών και μεγεθών των θετικών επιστημών, η εξοικείωση των μαθητών µε απλές μετεωρολογικές παρατηρήσεις, η καταγραφή αυτών των δεδομένων µε τρόπο μεθοδικό, η κατανόηση του ρόλου της οργάνωσης των δεδομένων σε συστηματικές μορφές καταγραφής, η επεξεργασία αυτών και η εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τα χαρακτηριστικά του καιρού σε κάθε περίοδο του χρόνου. Ο σχεδιασμός των παραπάνω μαθησιακών δραστηριοτήτων, έγινε με στόχο τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης παρέμβασης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που έχει σχέση με τον τρόπο λειτουργίας ενός μετεωρολογικού σταθμού και των επιμέρους οργάνων του, βασισμένη στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ.) του ελληνικού σχολείου. Βασικός διδακτικός στόχος είναι η κατανόηση θεμελιωδών εννοιών και μεγεθών των θετικών επιστημών, η εξοικείωση των μαθητών µε απλές μετεωρολογικές παρατηρήσεις, η καταγραφή αυτών των δεδομένων µε τρόπο μεθοδικό, η κατανόηση του ρόλου της οργάνωσης των δεδομένων σε συστηματικές μορφές καταγραφής, η επεξεργασία αυτών και η εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τα χαρακτηριστικά του καιρού σε κάθε περίοδο του χρόνου.