Ανακαλύπτοντας τις ανθρωπιστικές αξίες που εμφανίζονται στα εγχειρίδια της αγγλικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Τσιούτσιου, Μαριάνα; Tsioutsiou, Mariana (2019)
Η αναζήτηση και η καλλιέργεια των αξιών έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια. Στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ωστόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από ευμετάβλητες και ασταθείς συνθήκες έχει αλλάξει η οπτική γωνία από την οποία θεωρούμε το θέμα της προώθησης των αξιών. Ως παιδαγωγοί οφείλουμε να προβάλλουμε τη σημασία της ολόπλευρης μόρφωσης του ανθρώπου, που συνδυάζει τη γνώση, την ενσυναίσθηση, την ειρηνική συνύπαρξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη διαμόρφωση ιδανικών που καθορίζουν τη ζωή και τον τρόπο σκέψης. Με γνώμονα αυτό τον προβληματισμό εκπονήθηκε η παρούσα εργασία στην οποία επιχειρήθηκε η αναζήτηση ηθικοκοινωνικών και ανθρωπιστικών αξιών μέσα στα εγχειρίδια της Αγγλικής Γλώσσας του Δημοτικού Σχολείου. Η εργασία αναπτύχθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών που αφορούν στη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στην Α/θμια Εκπαίδευση και διερευνήθηκε η αναφορά στην αναγκαιότητα προώθησης των αξιών μέσα από τις επιταγές της Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια έγινε σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των Αναλυτικών προγραμμάτων και της καθιέρωσης της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση. Παρουσιάστηκε η σπουδαιότητα του σχολικού εγχειριδίου και τονίστηκε η συμβολή του όχι μόνο στη διαδικασία μάθησης αλλά και στη καθιέρωση αξιακών τάσεων και πεποιθήσεων των μαθητών. Επιχειρήθηκε, τέλος, ο ορισμός των αξιών και το περιεχόμενό τους όπως διαμορφώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και τις ανάγκες της κάθε εποχής. Στο δεύτερο μέρος έγινε η ερευνητική προσέγγιση του θέματος με τη μέθοδο της Ανάλυσης Περιεχομένου των κειμένων των παραπάνω εγχειριδίων. Η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας ως γλωσσικό μάθημα, συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξη των μαθητών του δημοτικού σχολείου, αναπτύσσει επικοινωνιακές δεξιότητες, καλλιεργεί την πολυπολιτισμική συνείδηση και μεταβιβάζει αξίες, απόψεις για τον κόσμο και πρότυπα συμπεριφοράς, εφόδια απαραίτητα για τους μελλοντικούς πολίτες μιας διεθνούς συνεκτικής κοινωνίας ώστε να αποτελέσουν τον βασικό παράγοντα αλλαγής.