Οργανωμένες υποδομές υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας: οι βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές στην Ελλάδα - Αντωνοπούλου, Ευτυχία (2019)
Οι οργανωμένες μορφές της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε παγκόσμια κλίμακα έχουν αποδειχτεί ότι προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα για την λειτουργία και την βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών. Οι οργανωμένες μορφές επιχειρηματικής υποστήριξης εκφράζονται με την δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών περιοχών οι οποίες συγκεντρώνουν πολλές βιομηχανίες, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις σε χώρους και εκτάσεις οι οποίες σύμφωνα με χωροταξικές και οικονομοτεχνικές μελέτες προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και πλεονεκτήματα. Θα γίνει υπογράμμιση των κύριων χαρακτηριστικών των εννοιών της επιχειρηματικότητας και της βιοτεχνίας. Θα αποδοθούν οι εννοιολογικοί προσδιορισμοί και οι κύριοι ορισμοί και θα υπογραμμιστεί το θεσμικό που διέπει τις έννοιες αυτές. Επίσης θα υπογραμμιστούν τα κύρια πλεονεκτήματα και η ανάγκη για ανάπτυξη των οργανωμένων βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Επίσης, θα γίνει μια μελέτη όλων των χαρακτηριστικών των Βιομηχανικών Περιοχών. Θα παρατεθεί μια ιστορική αναδρομή του θεσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και θα δοθούν τα κύρια πλεονεκτήματα των περιοχών αυτών. Θα γίνει αναφορά στις ομοιότητες και διαφορές στον θεσμό των ΒΙ.ΠΕ μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού και θα υπογραμμιστούν τα κίνητρα εγκατάστασης, τα θεσμικά πλαίσια και οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση και την λειτουργία των ΒΙ.ΠΕ Παρραληλα, θα γίνει αναφορά στις μεγαλύτερες Β.Ε.ΠΕ στην Ελλάδα και θα σχολιαστεί η κατάσταση αυτών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Επίσης θα υπογραμμιστούν κάποια βασικά στοιχεία για τις δυνατότητες ανάπτυξης των περιοχών αυτών. Τέλος, θα γίνει αναφορά στα κύρια συμπεράσματα από την μελέτη των ΒΙ.ΠΕ και θα γίνει σχολιασμός για την σημαντικότητα του θεσμού.