Μελέτη φωτόφιλων βιοκοινοτήτων σκληρού υποστρώματος της ανώτερης υποπαραλιακής ζώνης στις ΝΔ ακτές του Ρεθύμνου (Κρήτη, ΝΑ Μεσόγειος) - Γυπαράκη, Λουίζα – Χρυσούλα (2019)
Η παρούσα εργασία μελετά τη δομή των φωτόφιλων βιοκοινοτήτων σκληρού υποστρώματος της ανώτερης υποπαραλιακής ζώνης κατά μήκος των νοτιοδυτικών ακτών του νομού Ρεθύμνης, Κρήτης. Ειδικότερα, έγινε in situ ποσοτική καταγραφή της βενθικής χλωρίδας και πανίδας μέσω φωτογραφικών πλαισίων ενώ εκτιμήθηκαν οι αφθονίες και τα μεγέθη των κυρίαρχων βοσκητών κατά μήκος οπτικών διατομών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με μεθόδους οπτικής καταγραφής μέσω ελεύθερης κατάδυσης στα 3 m βάθους. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα συγκρίθηκαν μεταξύ τους ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους υποστρώματος που τα χαρακτηρίζουν. Παράλληλα, έγινε ποιοτική αναφορά των αλλόχθονων και απειλούμενων ειδών που εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Μέσω των φωτογραφικών πλαισίων καταγράφηκαν 12 είδη/ευρύτερες κατηγορίες μακροφυκών, 5 είδη/ευρύτερες κατηγορίες σπόγγων, 3 είδη/ευρύτερες κατηγορίες μαλακίων, 2 είδη βρυοζώων, 2 είδη ψαριών και 1 είδος εχινοδέρμου. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν 6 κύριοι βοσκητές κατά μήκος των οπτικών διατομών και συμπεριλαμβάνουν 4 είδη ψαριών και 2 είδη αχινών. Τέλος, σημειώθηκε παρουσία 5 αλλόχθονων και 2 προστατευόμενων ειδών. Γενικότερα, η περιοχή που μελετήθηκε αποτελείται από ομοιόμορφη, φτωχά δομημένη βενθική βιοκοινότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία νηματοειδών (χλοοτάπητας) και ενασβεστωμένων μακροφυκών, ενώ η κάλυψη των υπόλοιπων βενθικών ομάδων είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Επιπλέον, ως κυρίαρχος βοσκητής σε αφθονία και βιομάζα, καταμετρήθηκε το αλλόχθονο είδος Siganus luridus. Έντονη ήταν και η παρουσία ενός ακόμη αλλόχθονου είδους, το S. rivulatus, πολλές φορές εις βάρος των αυτόχθονων ειδών Sparisoma cretense και Sarpa salpa. Στις περισσότερες περιοχές απουσίαζαν οι αχινοί, ενώ υπήρξαν δύο περιπτώσεις υψηλής, και δύο περιπτώσεις χαμηλής αφθονίας και βιομάζας. Η δομή των βιοκοινοτήτων φάνηκε ότι επηρεάζεται σημαντικά από τον τύπο του υποστρώματος. Ωστόσο, συνίσταται η περεταίρω διερεύνηση σε χωρικό και χρονικό επίπεδο για την καλύτερη κατανόηση της υφιστάμενης κατάσταση. Επίσης, θα πρέπει να διεξαχθεί πιο λεπτομερής μελέτη της δομής των ιχθυοπληθυσμών στο σύνολο τους και να δοθεί έμφαση στην αναγνώριση των οργανισμών σε επίπεδο ειδών, για την καλύτερη κατανόηση της παρούσας ποικιλότητας και των σχέσεων μεταξύ των ειδών.