Νεομαρξιστικές προσεγγίσεις της ταξικής δομής: η "νέα μεσαία τάξη" και το κοινωνικό υποκείμενο στον E.O.Wright - Πουλημάς, Μιχάλης (2019)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να επεκτείνει και να συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με τις νέες μεσαίες τάξεις στην ταξική δομή των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνικών σχηματισμών. Με σημείο αφετηρίας το έργο του E.O.Wright, αναδεικνύονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις εννοιολόγησης της ταξικής δομής και οι απολήξεις τους σχετικά με τους όρους συγκρότησης του κοινωνικού υποκειμένου μετασχηματισμού των παραγωγικών σχέσεων και της εργασίας. Η ανάλυση βασίζεται αρχικά στην έννοια των αντιφατικών ταξικών θέσεων και κατόπιν στην έννοια της νέας μεσαίας τάξης ως αποτέλεσμα διασταυρούμενων εκμεταλλευτικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται κριτικά οι έννοιες της εκμετάλλευσης με βάση την εργασιακή θεωρία της αξίας K.Marx καθώς και η έννοια της εκμετάλλευσης στη βάση των ιδιοκτησιακών πόρων του J.Roemer.