Η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας στα Δυτικά Βαλκάνια κατά την δεκαετία του 1990 - Φούκας, Ιωάννης (2019)
Η Ιταλία από το 1861 που συγκροτήθηκε ως κράτος έως σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό δρώντα στο διεθνές σύστημα. Η θέση της στο κέντρο της Μεσογείου την βοηθά να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου λόγω της έντονης αντιπαράθεσης των δυο υπερδυνάμεων η Ιταλία στράφηκε προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όμως τη δεκαετία του 1990, η οποία αποτέλεσε σημείο καμπής για το διεθνές σύστημα, η Ιταλία είχε τις προϋποθέσεις να μεταβάλλει την εξελίξει της πολιτική. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωση με την ταυτόχρονη ανάδυση νέων δημοκρατιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο δημιούργησε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί αναζητούσαν νέους συσχετισμούς ισχύος. Σε αυτές τις συνθήκες ξέσπασε η γιουγκοσλαβική κρίση δημιουργώντας αυτό που σήμερα καλούμε Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό που χώριζε την Ιταλία από την υπόψη περιοχή ήταν η Αδριατική Θάλασσα και η απουσία της για περίπου μισό αιώνα. Χρησιμοποιώντας την ρεαλιστική θεωρία, κατά την οποία ένα κράτος βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση ισχύος και ασφάλειας, θα προσπαθήσουμε σε αυτή την μελέτη να προσδιορίσουμε την ιταλική εξωτερική πολιτική και τις επιδιώξεις της στην περιοχή. Επίσης θα λάβουμε υπόψη την εσωτερική πολιτική της Ιταλίας και την επιρροή που είχε στην διαμόρφωση της εξωτερικής της πολιτικής. Διαχρονικά η Ιταλία είναι ένα κράτος το οποίο παρουσιάζει έντονες εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, οι οποίες κατά τη δεκαετία του 1990 οδήγησαν στην δημιουργία της δεύτερης Ιταλικής Δημοκρατίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και το γεγονός πως η εξωτερική πολιτική κάθε κράτους είναι ιδιόμορφη θα εξάγουμε τα συμπεράσματα μας. Στην περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων τη δεκαετία του 1990 η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας εμπεριέχει στοιχεία τα οποία απαντώνται και σήμερα στις σχέσεις της με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Εν τέλει, σκοπός του παρόντος είναι η καλύτερη κατανόηση του διεθνούς συστήματος, της Μεσογείου και της Νότιο - Ανατολικής Ευρώπης.