Ενεργειακά αποδοτικές οπτικές επικοινωνίες με έμφαση στο ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για την ανάπτυξη ασύρματων επικοινωνιών έξυπνων κτηρίων με γνώμονα την ανάπτυξη του έξυπνου ενεργειακά δικτύου με την χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα - Χατζηθωμάς, Πασχάλης; Λάμπρου, Αλέξανδρος (2019)
Στο κοντινό μέλλον οι απαιτήσεις για ασύρματη πρόσβαση και υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης θα καταστήσουν τα επικοινωνιακά συστήματα RF ακατάλληλα. Έτσι θα πρέπει να αναδειχθεί μια νέα τεχνολογία η οποία να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών και παράλληλα θα μπορεί να εξαλείψει τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα RF. Αυτή η νέα τεχνολογία είναι η VLC (ασύρματη επικοινωνία μέσω του ορατού φωτός). Η τεχνολογία VLC μπορεί να υλοποιηθεί ως δευτερεύουσα εφαρμογή σε συστοιχίες LED που τοποθετούνται για φωτισμό. Με αυτό τον τρόπο, κάποια από την ασύρματη κίνηση μπορεί να αποσταλεί με τη χρήση φωτός η οποία έχει μικρότερο κόστος. Για αυτό τον λόγο η τεχνολογία VLC προσέλκυσε το ερευνητικό ενδιαφέρον. Στην παρούσα διπλωματική θα παρουσιάσουμε μια εκτενή αναφορά για την αρχιτεκτονική και τις διάφορες εφαρμογές χρήσης της τεχνολογίας αυτής. Θα επικεντρωθούμε στο σύστημα Li-Fi το οποίο στηρίζεται στην τεχνολογία VLC αναλύοντας τον τρόπο λειτουργίας του και τέλος θα παρουσιάσουμε δύο προγράμματα προσομοίωσης. Στο ένα θα δούμε το φωτιστικό κομμάτι του συστήματος χρησιμοποιώντας το DIALux και παρουσιάζοντας ένα εκτενή φωτιστικό έλεγχο. Στο δεύτερο θα δούμε το επικοινωνιακό κομμάτι της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας το Matlab. Τέλος θα αναφέρουμε κάποιες από τις μελλοντικές προεκτάσεις του θέματος και θα κλείσουμε με το συμπέρασμα που εμείς εξαγάγαμε.