Το διαζύγιο σε μυθιστορήματα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας - Στενάκη, Ελένη (2019)
Το θέμα της έρευνάς μας είναι το διαζύγιο σε μυθιστορήματα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία τα οποία προσεγγίσαμε είναι η Κουκλίνα της Βούλας Μάστορη και Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι του Πέτρου Τατσόπουλου. Στο θεωρητικό μέρος αναφερόμαστε στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, στους κοινωνικούς θεσμούς και στα άτομα (οικογένεια, σχολείο, κοινωνικό -φιλικό περιβάλλον) με έμφαση στους κεντρικούς ήρωες και ηρωίδες ως υποκείμενα δύσκολων καταστάσεων και τέλος, στους χαρακτήρες. Στα συγκεκριμένα βιβλία, σε γενικές γραμμές, με επιμέρους διαφοροποιήσεις. η οικογένεια εμφανίζεται ως υποστηρικτική, το δε σχολικό και ευρύτερα κοινωνικό περιβάλλον φιλικό.