Αντιλήψεις γονέων για τις αγχώδεις διαταραχές των παιδιών της πρώιμης παιδικής ηλικίας - Αγαπίου, Σεμίραμις (2019)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στις διαταραχές άγχους, οι οποίες αποτελούν τις πιο συχνές διαταραχές που εμφανίζονται κατά τη παιδική ηλικία και πιο συγκεκριμένα στο άγχος αποχωρισμού. Αρχικά, διασαφηνίζονται κάποιοι σχετικοί ορισμοί επί του θέματος, θεωρίες που ερμηνεύουν το άγχος, αλλά και οι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν σε αυτό. Στη συνέχεια, αναλύεται διεξοδικά το άγχος αποχωρισμού καθώς και οι στάσεις των γονέων σχετικά με την αντιμετώπιση και την πρόληψη των συμπεριφορών άγχους στα παιδιά. Το δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζει τα δεδομένα που προέκυψαν από την ποσοτική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε προγενέστερες και διεξήχθει με σκοπό να αντλήσει πληροφορίες για τις αντιλήψεις των γονέων αναφορικά με τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των διαταραχών άγχους, στην αντιμετώπιση αγχωτικών συμπεριφορών, αλλά και στα μέτρα πρόληψης τα οποία πιθανότατα μπορούν να παρθούν, έτσι ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο.