Διερεύνηση της επίδρασης των καιρικών συνθηκών στη δυνητική μεταβλητότητα της τιμής ελληνικού οίνου ΠΟΠ - Χάσκα, Ελένη (2019)
Στην παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης, πραγματοποιείται έρευνα σε τρία ελληνικά νησιά, τα οποία είναι η Σάμος, η Ρόδος και η Λήμνος. Η έρευνα αφορά την ποιότητα των οίνων σ’ αυτά τα νησιά, καθώς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν και πραγματοποιείται για τα έτη 1990-2013. Η επιλογή αυτών των νησιών οφείλεται στο γεγονός ότι είναι τρεις περιοχές που φημίζονται για τα κρασιά τους με ενδεχομένως διαφορετικές μικροκλιματικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της εργασίας αυτής είναι να γίνει εφαρμογή ενός απλού οικονομετρικού υποδείγματος που πρότεινε ο Αμερικανός Οικονομολόγος, Orley Ashenfelter, για την πρόβλεψη της ποιότητας των κόκκινων οίνων του Μπορντώ της Γαλλίας, με τα δεδομένα όμως των τριών περιοχών που επιλέχθηκαν. Η εξίσωση αυτή, εμπλέκει δυο παράγοντες, τη θερμοκρασιακή και την βροχομετρική ετήσια δίαιτα. Αφού υπολογιστούν τα μεγέθη και για τα τρία ελληνικά νησιά, με βάση τα πρωτογενή μετεωρολογικά δεδομένα που διατέθηκαν από την ΕΜΥ, γίνεται η εισαγωγή τους στην εξίσωση του O.Ashenfelter και προκύπτουν εκτιμήσεις για την (υποτιθέμενη) ποιότητα του οίνου στα τρία νησιά και αξιολογούνται οι όποιες διαφορές παρατηρούνται στο χώρο και στο χρόνο. Όπως προκύπτει, η ποιότητα του οίνου με βάση την προαναφερθείσα μεθοδολογία είναι ελαφρώς αλλά σταθερά καλύτερη για τον οίνο της Ν.Σάμου και εν συνεχεία της Ν.Ρόδου σε σχέση με τον οίνο της Λήμνου. Επιπλέον ελήφθησαν υπόψη και οι γνώμες, καθώς και η μακροχρόνια εμπειρία ειδικών (χημικοί, γεοπόνοι, οινολόγοι) για τους οίνους και από τα τρία νησιά.