Ο ρυθμιστικός και διαμεσολαβητικός ρόλος του αισθήματος ανησυχίας στη σχέση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης και της αυτεπάρκειας - Μπιμπιλάκη, Σοφία (2019)
Η παρούσα διπλωματική είχε ως αντικείμενο την μελέτη της ανησυχίας σε συνάρτηση με τη συναισθηματική νοημοσύνη και την αυτεπάρκεια. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε ο πιθανός διαμεσολαβητικός ή/και ρυθμιστικός ρόλος της ανησυχίας στη σχέση της συναισθηματικής νοημοσύνης και αυτεπάρκειας. Σε δείγμα 180 φοιτητών, βρέθηκε ότι η μεταβλητή συναισθηματική νοημοσύνη προέβλεψε την αυτεπάρκεια, επιβεβαιώνοντας τη μέχρι στιγμής υπάρχουσα βιβλιογραφία. Επιπλέον, η ανησυχία λειτούργησε ως διαμεσολαβητικός παράγοντας στη σχέση συναισθηματικής νοημοσύνης και αυτεπάρκειας, σε σχεδόν όλες τις αναλύσεις που προέκυψαν είτε με τη συνολική επίδοση στη συναισθηματική νοημοσύνη (κύρια μεταβλητή) είτε με τις υποκλίμακες της (λανθάνουσες μεταβλητές). Τέλος, στη ρυθμιστική ανάλυση, προέκυψε πως το φύλο λειτούργησε οριακά ως ρυθμιστικός παράγοντας στην σχέση συναισθηματικής νοημοσύνης και αυτεπάρκειας. Επιχειρείται συζήτηση και συνεκτίμηση των ευρημάτων, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.