Ερμηνευτικά πλαίσια και αντίληψη κοινωνικών ομάδων - Αδαμοπούλου, Ιωάννα (2019)
Στην παρούσα εργασία γίνεται λόγος για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα και ταυτόχρονα μέλη των κοινωνικών ομάδων, δημιουργούν ή διαφορετικά «κατασκευάζουν» στερεοτυπικές και συναισθηματικές αντιλήψεις καθώς και ηθικές κρίσεις ανάλογα με τα κοινωνικά φαινόμενα και την επιρροή που ασκούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μέσα από τέσσερις ερευνητικές μελέτες, διαμορφωμένες υπό την μορφή ερωτηματολογίου, επιχειρήθηκε να προσδιοριστούν οι ουσιοκρατικές αντιλήψεις, οι στερεοτυπικές και συναισθηματικές τάσεις καθώς και συμπεριφορικές, οι οποίες χειραγωγούνταν από διαφορετικό κάθε φορά κειμενικό απόσπασμα, έτσι ώστε να γίνει σαφής η επιρροή του αφηρημένου ή συγκεκριμένου νοητικού μηχανισμού. Τα πορίσματα των δύο πρώτων μελετών, απέδειξαν ότι η θεωρία του Δομικού επιπέδου ήταν σημαντικός παράγοντας για την επιρροή των αντιλήψεων, ωστόσο οι δύο τελευταίες δεν παρουσίασαν επαρκή αποτελέσματα, παρόλα αυτά σε όλες τις περιπτώσεις έγινε διακριτή η σημασία των αφηρημένων και συγκεκριμένων νοητικών μηχανισμών.