Αξιολόγηση ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού στα ξενοδοχεία Μελέτη περίπτωσης ξενοδοχεία 4* & 5* στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια - Διακομιχάλης, Νικόλαος (2019)
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός που επικρατεί σε πολλούς κλάδους παραγωγής υφίσταται και στην τουριστική βιομηχανία γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη για συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στην παρούσα Διατριβή επιχειρείται μια προσέγγιση της σημασίας της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού ως μίας βασικής διαδικασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς, και κυρίως της διερεύνησης κατά πόσον εφαρμόζουν οι Ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τις σύγχρονες θεωρίες Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Η Διατριβή αποτελείται από εννέα Κεφάλαια. Στο πρώτο γίνεται μία εισαγωγή στην τουριστική βιομηχανία και σε κάθε είδους επιπτώσεις που έχει ο τουρισμός στις χώρες υποδοχής. Το δεύτερο Κεφάλαιο εξειδικεύεται στην προσέγγιση του τουρισμού στην Ελλάδα και στη σημασία του Ξενοδοχειακού τομέα στη σύνθεση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Στο επόμενο Κεφάλαιο αναπτύσσεται η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, οι στόχοι και λειτουργίες της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και οι στρατηγική για την ανάπτυξη και διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι σημαντικότερες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Το τέταρτο Κεφάλαιο αναφέρεται στη διαδικασία στρατολόγησης και επιλογής του προσωπικού, ενώ το πέμπτο αναλύει το ρόλο της Ηγεσίας, τους παράγοντες και τις θεωρίες της υποκίνησης. Στο έκτο Κεφάλαιο αναπτύσσεται η Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και αφορά στη χρήση του Ερωτηματολογίου σύμφωνα με την Αναλυτική Ιεραρχική Προσέγγιση του T. Saaty. Στο έβδομό Κεφάλαιο εξηγείται ο συγκεκριμένος σκοπός της έρευνας με βάση τον οποίο συντάχθηκε το Ερωτηματολόγιο, καθώς και το δείγμα και η γεωγραφική κατανομή των επιχειρήσεων της έρευνας, στον τρόπο καταχώρησης και επεξεργασίας των ερωτηματολογίων. Στο όγδοο Κεφάλαιο παρατίθενται τα Αποτελέσματα και γίνονται συγκρίσεις των Κριτηρίων και των Υποκριτηρίων που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού στις Ελληνικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Τέλος, στο ένατο Κεφάλαιο, παρατίθενται τα Συμπεράσματα, τα Μειονεκτήματα της έρευνας και τα θέματα για περεταίρω έρευνα, ακολουθούμενα από τη χρησιμοποιηθείσα βιβλιογραφία.