Οικονομική ανάπτυξη της νήσου Λέσβου - Γεραγώτης, Νικόλαος Ραφαήλ (2019)
Η οικονομική ανάπτυξη είναι ένας μακροχρόνιος στόχος όλων των σύγχρονων κρατών ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό σύστημα που εφαρμόζεται σε αυτά και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να επιδιώκεται από κάθε χώρα. Μια οικονομία που αναπτύσσεται σωστά δεν πρέπει να είναι απλώς σε θέση να ικανοποιεί τις παρούσες υλικές ανάγκες των μελών της, αλλά και διάφορες νέες που θα προκύψουν στη συνέχεια. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι παρουσίαση και κατανόηση της έννοιας της οικονομικής ανάπτυξης και ακολούθως η παρουσίαση και ανάλυση της οικονομικής ανάπτυξης της νήσου Λέσβου. Στόχος της εργασίας είναι η κατανόηση της σημασίας της οικονομικής ανάπτυξης για μια περιοχή, αλλά και των παραγόντων που συντελούν σε αυτήν. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου αναλύεται η περίπτωση της νήσου Λέσβου. Για την τεκμηρίωση τόσο του θεωρητικού όσο και του ειδικού μέρους της εργασίας πραγματοποιήθηκε δευτερογενής και πρωτογενής έρευνα, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δευτερογενούς έρευνας παρουσιάζεται επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας ελληνικής και κυρίως ξενόγλωσσης, αξιοποιείται η σχετική αρθρογραφία και αντλούνται συμπεράσματα από την ελληνική και ξένη πραγματικότητα. Επίσης, χρησιμοποιούνται στοιχεία από τις ηλεκτρονικές σελίδες των τοπικών αρμοδίων κρατικών και ιδιωτικών φορέων του νησιού της Λέσβου, σχετικά με την συνολική προβολή του νησιού με τις νέες τεχνολογίες. Ακολούθως, στο πλαίσιο της πρωτογενούς έρευνας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.