Στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ για το ξενοδοχείο Aλιμπέρτης και ΣΙΑ Ε.Π.Ε. - Αλιμπέρτης, Ανδρέας (2019)
Η πτυχιακή αυτή εργασία αφορά στη δημιουργία ενός απλού, ολοκληρωμένου, αποτελεσματικού και με χρονικό ορίζοντα τριετίας στρατηγικού σχεδίου μάρκετινγκ για ένα ξενοδοχείο με εταιρική επωνυμία «ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Π.Ε.» και διακριτικό τίτλο «Morning Star». Κάθε ένα από τα τέσσερα κεφάλαια του «κορμού» της εργασίας αυτής θα αντιστοιχεί σε ένα από τα τέσσερα κομμάτια που συναποτελούν ένα σύνηθες στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ μίας επιχείρησης. ένα σύνηθες στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ έχει χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών, και περιλαμβάνει σε πρώτη φάση μία στρατηγική ανάλυση, δηλαδή μία λεπτομερή παρουσίαση της από κάθε άποψη κατάστασης στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση σήμερα. Σε δεύτερη φάση, οι εκπονούντες το στρατηγικό σχέδιο καλούνται να επιλέξουν συγκεκριμένες στρατηγικές μάρκετινγκ οι οποίες θα εξυπηρετούν την προσπάθεια επίτευξης των στόχων μάρκετινγκ που έχουν τεθεί. Το τρίτο βήμα έχει να κάνει με τον διαχωρισμό της αγοράς στα εξής δύο τμήματα: • Στα τμήματα ανάγκες και επιθυμίες των οποίων θα επιδιώξει να ικανοποιήσει η επιχείρηση • Σε αυτά στα οποία δεν θα στοχεύσει η επιχείρηση Τέλος, ένα στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ ολοκληρώνεται με τη λεγόμενη στρατηγική υλοποίηση-τοποθέτηση στην αγορά, δηλαδή με το συγκεκριμένο μίγμα μάρκετινγκ που θα χρησιμοποιηθεί ούτως ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων μάρκετινγκ. Ακόμα πιο ειδικά, η στρατηγική υλοποίηση-τοποθέτηση στην αγορά σχετίζεται με: • Tα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που η επιχείρηση θα διαθέσει στο καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται (Product) • Την τιμολογιακή πολιτική την οποία θα ακολουθήσει (Price) • Τα κανάλια διανομής που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει (Place) • Το μίγμα προώθησης και προβολής που θα εφαρμόσει (Promotion)